THE INDEPENDENT: Investitorii inteligenti pleaca din blocul estic

Vineri, 07 Martie 2008, ora 14:15
1423 citiri
THE INDEPENDENT: Investitorii inteligenti pleaca din blocul estic

Un vant rau, care bate spre sud, dinspre statele baltice, da fiori intregului domeniu al pietei imobiliare din fostul bloc comunist.

Se pare ca s-au dus zilele cand companiile aeriene low-cost descarcau zeci de vanatori britanici de proprietati in orase pitoresti ca Riga, Cracovia sau Budapesta, pentru a-i readuce acasa dupa un weekend indelungat in care adunasera in bagajul lor oferte de apartamente la pret redus.

tatele baltice sufera de o drastica reducere a cresterii preturilor imobiliare si a numarului de tranzactii realizate de straini, dupa perioada de inflorire in cursul careia apartamentele din unele cartiere ale capitalei letone Riga si din cea estona, Tallin, si-au dublat valoarea, intre 2000 si anul trecut.

Perioada de inflorire din statele baltice a fost oprita de incercarile guvernului de a tine sub control inflatia galopanta, prin cresterea ratei dobanzii si complicarea procedurilor de obtinere a creditelor ipotecare de catre eventualii cumparatori - factori care au imblanzit si piata imobiliara din Polonia, in semestrul doi al anului trecut.

Preturile poloneze au crescut cu peste un sfert, la inceputul anului 2007, dar acum stagneaza, in timp ce mii de noi apartamente construite in recentul val de constructii inunda piata. intre timp, proprietatile din Ungaria nu mai sunt atat de ieftine.

Multi cumparatori straini care au realizat profituri rapide in Budapesta inainte si imediat dupa extinderea UE in Europa de est, in 2004, si-au transferat acum banii in Romania invecinata. Preturile terenurilor si proprietatilor aici sunt inca intr-o crestere relativ rapida, in conditiile in care piata creditelor se extinde, salariile medii mici incep sa creasca si in marile orase vin sa munceasca mai multi oameni.

Bulgaria este considerata un pariu decent pe termen lung - dar entuziasmul pentru casele de vacanta de pe litoralul Marii Negre si din statiunile ca Bansko scade, in timp ce strainii dezamagiti se plang de lucrarile prost finisate si de greutatea de a gasi cumparatori si chiriasi pentru imobilele lor.