Amenintarea ISIL este deja in casele noastre. Nu putem negocia existenta Statului Islamic!

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 17:10
2452 citiri
Amenintarea ISIL este deja in casele noastre. Nu putem negocia existenta Statului Islamic!
Foto: Wikimedia

Lista actiunilor terorismului islamic din 2015 este una lunga si amara. Anul trecut a debutat cu masacrarea a peste 2.000 de persoane in Nigeria, iar lunile iunie, noiembrie si decembrie au adus alte sute de victime in Kuweit, Beirut, Paris, Sarajevo si San Bernardino.

Harta globala a terorii nu mai este limitata doar la atrocitatile comise de ISIL in Irak si Siria, ci a devenit o problema globala. Comunitatea internationala are nevoie de o strategie cuprinzatoare pentru a elimina extremismul islamic, afirma fostul premier britanic Tony Blair, intr-un editorial din Project Syndicate.

Forta, diplomatie si dezvoltare

O strategie complexa care ar putea da rezultate in combaterea terorismului trebuie sa includa forta, diplomatie si un efort comun pentru dezvoltare in vederea realizarii unei lumi mai stabile.

Prioritatea unui astfel de plan ar trebui sa rezide in dezintegrarea ISIL, grupare ce va trebui eliminata nu doar din Siria si Irak, ci si din Libia si alte state unde si-a creat centre de operatiuni.

Deoarece existenta acestei grupari nu poate fi negociata, o larga alianta cu o strategie corecta ar trebui sa invinga ISIL oriunde, sustine Tony Blair.

Desi esentiala, o victorie impotriva ISIL nu reprezinta decat un pas in rezolvarea problemei siriene, care presupune o intelegere menita sa asigure progresul tarii si respectarea drepturilor minoritatilor din Siria, lucru care nu poate fi facut fara indepartarea lui Bashar al-Assad de la putere.

Aici, aliatii sirieni sutinuti de coalitia internationala pot reprezenta un avantaj direct la masa negocierilor.

Insa, dincolo de aceste lucruri, ISIL reprezinta cea mai virulenta forma de manifesatare a extremismului cu care lumea moderna s-a confruntat in ultimele decenii.

Acest aspect presupune si crearea unei forte internationale capabile sa lupte impotriva gruparilor extremiste oriunde si oricand, din momentul in care acestea incearca sa prinda radacini.

Amenintare directa

Pentru Europa, acest aspect implica o multime de calcule. Amenintarea de securitate reprezentata de ISIL nu mai este la usa noastra, ci direct in casele noastre si avem tot interesul de a eradica astfel de miscari pe termen scurt si mediu, crede Blair.

Pe termen lung va trebui sa recunoastem ca problema este generate de ideologia extremista. Nu sunt multi jihadisti care se alatura ISIL, dar sunt destul de multe persoane in lumea larga care impartasesc acelasi punct de vedere expus de propaganda teroristilor.

In multe tari musulmane, multa lume crede inca faptul ca atacurile din 11 septembrie 2001 au fost regizate de CIA sau de evrei, mai scrie Blair.

In acelasi timp, clerici musulmani cu milioane de urmaritori pe Twitter proclama uciderea necredinciosilor sau indeamna la declansarea Jihadului impotriva evreilor.

Continui sa militez pentru un "Angajament Global in Educatie" prin care fiecare stat sa aiba responsabilitatea de a promova principiile tolerantei culturale si religioase si de a contracara orice prejudecati de acest tip din sistemul sau educational.

Lupta impotriva extremismului cere masuri de forta, dar are nevoie si de procesul de educatie in care sa impartasim credintele noastre partenerilor de dialog, in special celor din Orientul Mijlociu.

In ultimii ani, niciun stat european nu a mai dorit sa se amestece in problemele acestei regiuni. Carnajul petrecut pe 13 noiembrie in Paris ne arata ca nici "politica mainilor curate" nu iti asigura siguranta in fata fanaticilor.

Trebuie sa conlucram cu liderii de stat din Orientul Mijlociu care impartasesc aceeasi viziune deschisa pe care o avem si noi, mai spune Tony Blair.

Egiptul, tarile din Golful Persic si Iordania s-au dovedit aliati stabili, iar noi trebuie sa le fim alaturi in fata provocarilor pe care le aduce procesul de modernizare a acestor societati.

Nu in ultimul rand, trebuie sa recunoastem importanta cruciala pe care o are rezolvarea conflictului israelo-palestinian.

Un deznodamant fericit al acestei inclestari ar contribui la intretinerea sigurantei pe plan global si mentinerea unei relatii armonioase intre doua religii diferite, conchide Tony Blair.

#strategie antiterorism Europa, #risc atacuri teroriste UE, #negocieri pace Siria, #tony blair , #Europa