Armata SUA incepe sa-si faca provizii: Europa este prioritara

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 11:25
5170 citiri
Armata SUA incepe sa-si faca provizii: Europa este prioritara
Foto: Youtube

Stocurile de echipamente de geniu, comunicatii si artilerie ale armatei americane incep sa creasca, pe masura ce comandantii militari din Europa pretind noi dotari capabile sa faca fata noilor cerinte de securitate.

90 de tancuri Abrams constituie o noua brigada in cadrul Grupului de Activitati Europene, urmand sa fie folosite de brigazile mobile din cadrul comandamentului american NATO, dar si alte piese de echipament ar urma sa fie achizitionate in perioada urmatoare, anunta Defense News.

Pentru aliati

Tancurile vor fi deplasate in tarile aliate din Europa care sunt supuse amenintarii din partea Moscovei.

Alte noi echipamente vor urma sa intre in dotarea trupelor americane din regiune, pe masura ce Washingtonul va aloca 3,4 miliarde de dolari in cadrul programului "Initiativa de Reasigurare Europeana", a anuntat generalul Dennis Via, comandantul Departamentului de Achizitii din Armata Statelor Unite.

Odata aprobata, cresterea de buget pentru operatiunile militare ale armatei americane din Europa ar insemna revenirea la sistemul celor doua divizii blindate pe care SUA le-au mentinut pe continentul european pana acum 5 ani.

Retragerea de personal din cadrul comandamentului european a redus numarul soldatilor din regiune de la 40.000 la 30.000, abia dupa declansarea crizei ucrainene fiind aprobata readucerea unui batalion in Europa.

"Dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, am decis sa relocam un batalion de lupta din Fort Hood, Texas, iar acesta a respectat timpul alocat, in 4 zile fiind deja la antrenamentele derulate in Letonia, Lituania, Polonia si Germania.

Se reduce timpul de raspuns, iar echipamentul este unul cu care soldatii s-au familiarizat", a explicat generalul Via.

"Europa e prioritara"

Batalionul a crescut de atunci pana la nivelul unei brigazi mobile, aceasta fiind implicata in efectuarea unor antrenamente militare multinationale, inclusiv in cadrul Operatiunii Atlantic Resolve, o serie de exercitii menite sa creasca increderea aliatilor NATO si sa descurajeze Rusia.

Via sustine ca Europa este prioritara in acest moment pentru Washington, dar acest lucru nu inseamna ca nu se vor face achizitii noi si pentru alte centre de comanda de pe glob.

"Europa este prioritara, dar acest lucru nu inseamna ca nu avem capacitatea de a ne muta in mai multe teatre de operatiuni. Am trimis echipament in Pacific, Africa si inca asiguram sprijinul pentru actiunile din Afganistan si Irak", a aratat generalul american.

O strategie care da roade pare sa fie aceea a pre-pozitionarii echipamentului de lupta in baze militare din diverse locuri de pe glob, la aceasta ora, armata americana avand si doua nave incarcate cu tehnica militara ce pot fi trimise oriunde in lume.

#tehnica militara NATO, #dotari NATO Europa, #amenintare Rusia , #Europa