Asteroizii, amenintarea care ar putea apropia Rusia de Europa

Marti, 26 Februarie 2013, ora 12:55
2468 citiri
Asteroizii, amenintarea care ar putea apropia Rusia de Europa

Agentia Spatiala Europeana doreste un parteneriat cu Rusia pentru a lupta mai eficient impotriva asteroizilor, in conditiile in care caderea recenta a unui meteorit a dus la ranirea a aproximativ 1200 de persoane intr-un oras rusesc.

"Politicienii incep sa constientizeze importanta de a avea un sistem capabil sa protejeze populatia impotriva unor evenimente precum cel care s-a produs la Celiabinsk", a declarat marti directorul programului european Space Situational Awareness, Nicolas Bobrinsky, citat de RIA Novosti.

Rusii isi pregatesc apararea impotriva meteoritilor

Potrivit declaratiilor sale, ar fi bine sa se puna la punct un proiect comun intre ASE si Rusia vizand protejarea planetei noastre impotriva asteroizilor.

"Cred ca exista un astfel de interes din partea noastra. Este important ca Agentia federala spatiala rusa sa manifeste si ea interes. Daca vom coopera in proiectul ExoMars, mult mai costisitor, de ce n-am coopera la acest proiect (n.r. de protectie impotriva asteroizilor)?", a declarat responsabilul.

Programul "Supravegherea spatiului" a fost lansat de ASE in 2008, in scopul de a pune la punct un sistem de control al resturilor spatiale si de cercetare a asteroizilor.

Este prevazuta, de asemenea, desfasurarea unui ansamblu de sase telescoape de mare amplitudine care sa permita supravegherea cerului in ansamblu timp de 24 de ore si detectarea asteroizilor cu un diametru de peste 50 de metri cu trei luni inainte de coliziunea lor cu Terra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem lupta asteroizi, #program protectie metoriti, #cooperare Europa Rusia, #control resturi spatiale, #parteneriat program spatial , #Europa