Atentate la Bruxelles: Puteau serviciile secrete din Europa sa-i opreasca pe teroristi?

Joi, 24 Martie 2016, ora 12:23
3365 citiri
Atentate la Bruxelles: Puteau serviciile secrete din Europa sa-i opreasca pe teroristi?

Belgienii si intreaga Europa incearca sa-si revina dupa noua serie de atentate sangeroase ale gruparii Statul Islamic (ISIL/Daesh), in care si-au pierdut viata zeci de nevinovati, iar expertii in securitate si analistii incearca sa desluseasca acum daca atacurile din Bruxelles puteau fi prevenite.

Din acest punct de vedere, Europa pare vulnerabila in fata atacurilor teroriste, au concluzionat consultantii in securitate chestionati de IB Times, "calcaiul lui Ahile" fiind reprezentat de lipsa de cooperare intre serviciile secrete din cele 28 de state.

Capitale vulnerabile

Cu doar o zi inainte de atentatele din 22 martie de la Bruxelles, oficialii din Franta si Belgia anuntau ca vor intari cooperarea in schimbul de informatii dintre cele doua tari.

"Este un caz clasic in care vedem cat de necesar ramane schimbul de informatii nu doar pe plan intern, ci si extern", afirma Eelco Kessels, directorul biroului din Londra al Global Center on Cooperative Security, referindu-se la criza de securitate din Belgia.

"Cel mai mare progres in acest sens il reprezinta tot procesele de cooperare multilaterala sau bilaterala dintre tari", explica consultantul in securitate.

Pentru expertii in securitate, marile capitale europene raman in continuare puncte vulnerabile in fata atacurilor teroriste, cata vreme, chiar si cu recenta inchidere a granitelor in fata crizei refugiatilor, principiul liberei circulatii ramane una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene.

Pana acum, serviciile secrete din Europa au preferat sa conlucreze numai in schimbul unor servicii reciproce in domeniul schimburilor de informatii.

"Nu avem niciun serviciu de informatii european, desi acordul Schengen a reusit sa anuleze aproape toate granitele de pe continent. Este o contradictie", spune Christian Harbulot, director la Ecole de Guerre Economique, un institut francez specializat in analiza afacerilor si a securitatii.

Oras in alerta

Si mai uluitor este faptul ca atentatele de marti, 22 martie, au avut loc intr-un oras care, practic, este in stare de alerta inca de la mijlocul lunii noiembrie, cand alte atacuri teroriste derulate in Paris au indicat faptul ca atentatorii au o celula bine organizata chiar in capitala Belgiei.

Libera circulatie a persoanelor a fost invocata si in acel caz, teroristii, fie nascuti in Belgia, fie cu nationalitate belgiana, circuland fara oprelisti intre Bruxelles si Paris.

Atentatele de la Bruxelles au avut loc fix la o zi dupa ce fortele de ordine l-au prins pe Salah Abdesalam, unul dintre teroristii implicati in coordonarea atentatelor de la Paris din 13 noiembrie.

Criticii sistemului de securitate din Belgia folosesc drept argumente exact perioada lunga care le-a fost necesara fortelor de ordine sa il prinda pe Abdesalam si faptul ca activitatea acestuia a trecut nedetectata ani in sir.

Cu toate acestea, problema depistarii unor celule teroriste merge dincolo de serviciile unei singure tari, ceea ce subliniaza din nou lipsa de cooperare intre serviciile de informatii din UE.

Dintr-un anumit punct de vedere, serviciile de securitate belgiene sunt prinse intr-un cerc mai larg al agentiilor de informatii, in Bruxelles functionand diverse institutii din sfera euroatlantica: NATO, UE.

Insa, lipsa unei coordonari clare intre serviciile de securitate din Belgia a devenit arhicunoscuta.

Neincredere totala

Cand vine vorba de impartasirea informatiilor, agentiile de pe intreg continentul raman in continuare tributare ideilor nationaliste.

"Este o chestiune culturala si este adanc inradacinata. Nu cred ca exista destula incredere intre aceste agentii. Iar increderea este elementul cheie in aceste situatii", arata Ewan Lawson, cercetator in cadrul Royal United Services Institute, un think tank britanic cu activitate in domeniul securitatii.

Analistii cred ca Europa se poate proteja impotriva unor atentate precum cele de la Paris sau Bruxelles numai printr-o cooperare totala a agentiilor de securitate din fiecare tara su prin crearea unei agentii continentale dupa model CIA.

Josef Janning, un expert in securitate din Berlin al Consiliului European pentru Relatii Externe, sustine ca viziunea unei baze comune de informatii impartasite intre serviciile secrete din Europa este inca un vis indepartat.

"Intre serviciile de informatii este vorba de o neincredere institutionala care le impiedica sa conlucreze. Acesti oameni pur si simplu nu sunt facuti pentru deschidere", conchide Janning.

#atentate Bruxelles, #servicii secrete tari UE, #securitate Europa, #atacuri teroriste , #Europa