Avertisment de la Washington: Rusia revansarda, cea mai mare amenintare pentru Europa

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 18:20
5176 citiri
Avertisment de la Washington: Rusia revansarda, cea mai mare amenintare pentru Europa
Foto: Wikimedia

Un document al Centrului de Comanda European al Armatei Statelor Unite dat publicitatii marti, 26 ianuarie, arata ca Europa se afla in continuare expusa unei amenintari din partea Rusiei.

Conform documentului semnat de generalul Phillip M. Breedlove, fortele americane de pe continent se confrunta cu "cea mai profunda schimbare negativa survenita in securitatea Europei dupa sfarsitul Razboiului Rece", informeaza EU Observer.

Rusia, pericol pe flancuri

Analiza efectuata de comandamentul trupelor americane din Europa defineste Rusia ca fiind amenintarea cea mai grava la adresa securitatii europene, dupa aceasta venind in ordine "fenomenul migratiei masive din alte regiuni" si "teroristii care tranziteaza continentul".

"In est si in nord, Rusia starneste o multime de ingrijorari ca urmare a comportamentului tot mai agresiv din estul Europei si a operatiunilor de militarizare a zonei arctice", considera generalul Breedlove.

Din punctul sau de vedere, trupele Moscovei sunt implicate in ducerea unui razboi care este totodata conventional si asimetric in Crimeea si in estul Ucrainei.

Breedlove nu a ezitat sa se refere si la alte actiuni ale Moscovei care constau in "manipularea persistenta a conflictelor politice si ideologice din regiune, cu scopul de a mentine instabilitatea in zona" sau la tentativele de "a slabi alianta NATO si alte structuri internationale occidentale".

Comandantul american a confirmat ca Statele Unite vor ajuta in continuare partenerii europeni din NATO sa contracareze agresiunile Rusiei prin asigurarea unei cantitati mai mari de arme in regiune si mentinerea scutului antiracheta.

In acelasi timp, Breedlove si-a exprimat ingrijorarea fata de taierile succesive ale bugetelor de Aparare operate de unele state europene.

"Dupa ani de reduceri succesive de personal, doar 65.000 de soldati americani vor continua sa ramana stationati in Europa pentru a asigura si a promova interesele Statelor Unite in regiune", a atras atentia seful comandamentului american de pe continentul european.

Optimism moderat si replici taioase

Analiza efectuata de generalul Philip Breedlove vine intr-un moment in care voci importante din SUA si Europa si-au mai indulcit tonul si pozitia referitoare la actiunile Moscovei.

Optimismul manifestat de liderii occidentali poate fi justificat si de recenta intrevedere de 4 ore dintre reprezentantul Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, cu consilierul presidential rus Vladimir Surkov.

Intalnirea de la Kaliningrad dintre cei doi diplomati a pus pe tapet si problema crizei din estul Ucrainei, desi niciuna dintre parti nu a oferit detalii despre modul in care s-au derulat discutiile.

Acordul Minsk II de care se leaga sperantele de detensionare a situatiei din Ucraina are cateva puncta principale care vor trebui implementate in viitorul apropiat.

Acestea se refera la organizarea de alegeri libere in regiunile de conflict din estul Ucrainei, retragerea trupelor straine de pe teritoriul acestei tari si recastigarea controlului asupra granitei cu Rusia de catre trupele de la Kiev.

Pentru organizarea alegerilor in regiunile Donetk si Luhansk, presedintele Petro Porosenko trebuie sa treaca legea prin Parlament, dar reprezentatii Organizatiei de Securitate si Cooperare din Europa avertizeaza ca seful statului s-ar putea sa nu aiba sprijinul majoritatii parlamentare.

Totodata, oficiali ai OSCE sustin ca pregatirea unor alegeri corecte va necesita o perioada de 5-6 luni de zile.

In prezent, in cele doua regiuni, care par sa fie de fapt controlate de Rusia, se inregistreaza zilnic schimburi de focuri si escaladari ale conflictului.

Observatorii OSCE din teren sustin ca nu a vazut uniforme cu insemne rusesti, dar in zona sunt montate piese de armament greu si alte arme sofisticate care provin fara niciun dubiu din Rusia.

In zona Donetk, trimisii OSCE au putut inainta pana la frontiera cu Rusia, dar acest lucru se dovedeste imposibil in regiunea Luhansk, unde sunt inregistrate si cele mai multe incalcari ale normelor international.

Cu toata linistea diplomatica presarata peste discutiile purtate intre Nuland si Surkov, tensiunile dintre Washington si Londra pe de o parte si Moscova de cealalta parte nu au cum sa nu iasa la iveala.

Un sondaj de opinie efectuat in Marea Britanie arata ca majoritatea cetatenilor din aceasta tara il considera vinovat pe Vladimir Putin de asasinarea fostului spion rus Alexander Litvinenko, in urma cu 10 ani.

In acelasi timp, un oficial al Trezoriei americane a iesit la rampa pentru a declara franc ca presedintele Rusiei este corupt. Anuntul a starnit valuri de proteste furioase din parte Kremlinului.

Iar replica Rusiei nu a intarziat sa apara prin vocea sefului securitatii lui Vladimir Putin, Nikolai Patrushev, care a afirmat: "Dezintegrarea Federatiei Ruse nu este un scenariu de ignorat. Ar deschide poarta pentru Statele Unite la multe bogatii minerale din Rusia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#raport securitate UE, #amenintare Rusia Europa, #razboi Ucraina, #baze militare Arctica, #soldati americani Europa , #Europa