Balcanizarea Europei, cel mai mare risc al crizei

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 12:51
1759 citiri
Balcanizarea Europei, cel mai mare risc al crizei
Statele din zona euro devin tot mai individualiste

Cel mai mare risc al crizei datoriilor europene este "balcanizarea", adica fragmentarea intereselor economice in functie de criterii superficiale, in principal nationale, dupa cum a declarat, vineri, cancelarul britanic George Osborne.

"Cred ca mare risc al crizei euro este ... balcanizarea. Acest lucru s-a facut simtit si anul trecut, cand ne-am convins ca acest efect al crizei este dezastruos pentru omenire", a declarat Osborne intr-un interviu acordat CNBC.com in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

"Vorbesc aici despre afacerile frantuzesti care vor fi facute doar in Franta. Despre activele frantuzesti care vor fi raportate la datoriile Frantei si despre activele nemtesti care vor fi raportate la datoriile Germaniei, inloc sa fie raportate la datoriile zonei euro. Faptul ca oamenii incearca sa-si protejeze bunurile proprii duce la disparitia zonei cu moneda unica si piata unica. Vrem sa nu se ajunga aici", a adaugat cancelarul.

Osborne a reiterat faptul ca zona euro are nevoie sa sporeasca capacitatea fondurilor de salvare, inainte ca liderii internationali sa se angajeze sa o sprijine in continuare in rezolvarea crizei datoriilor.

Ramarcile sale au fost un ecou ale ideilor secretarului Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, care a cerut un "zid de protectie mai puternic" pentru Europa, in timpul discursului tinut la Forumul Economic Global.

"Pentru gasirea de resurse in lupta cu criza din zona euro s-a creat un zid de protectie. Trebuie alocati mai multi bani acestui zid", a mai spus Osborne.

"Daca vedem mai multe resurse din partea zonei euro, restul lumii va fi dispusa sa aloce mai multe resurse Fondului Monetar International", a adaugat acesta.

Pierderi colaterale

Grecia pare sa ajunga la o intelegerea cu creditorii privati in legatura cu pierderile care sunt dispusi sa si le asume de pe urma datoriilor. Olli Rehn, comisarul european pe probleme economice si financiare, a declarat, vineri, ca sunt sanse sa se ia o decizie in acest sens in urmatoarele trei zile.

"Trebuie sa vedem o situatie sustenabila a datoriilor grecesti", a spus Osborne, care a respins posibilitatea falimentului statului elen.

"Cred ca partile implicate doresc sa rezolve aceasta situatie si este clar ca acesta este planul lor", a mai spus Rehn.

Marea Britanie, care se apropia de o recesiune double-dip dupa ce economia sa a scazut cu 0,2 procente, in al patrulea trimestru al anului, a fost lovita de criza din zona euro.

"Cel mai bun lucru care poate ajuta economia britanica ar fi o rezolvare a crizei datoriilor din zona euro", a spus Osborne.

"Suportam pierderi colaterale de pe urma acestei crize, la fel ca toti ceilati. 40% dintre exporturile noastre se duc in zona euro", a adaugat cancelarul.

#Forum Economic Davos, #olli rehn, #george osborne, #zona euro criza, #criza datorii, #europa criza, #disparitie euro , #Europa