Barroso: Europa trebuie sa mentina dobanda scazuta ca sa scape de criza

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 09:35
965 citiri
Barroso: Europa trebuie sa mentina dobanda scazuta ca sa scape de criza

Europa trebuie sa aplice ferm programul de redresare economica, sa mentina rata dobanzii la un nivel scazut si sa aplice normele comunitare privind ajutoarele de stat pentru sprijinirea guvernelor nationale, astfel incat sa iasa cu succes din criza, considera presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Presedintele Barroso a transmis, joi, presedintelui Parlamentului European orientarile sale politice pentru mandatul viitoarei Comisii Europene, iar documentul prezinta obiectivele si ideile care ar trebui sa inspire parteneriatul politic dintre cele doua institutii in urmatorii cinci ani, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

"In prezent, continuarea politicilor de sustinere a cererii si de stopare a cresterii somajului reprezinta o prioritate. Acest lucru inseamna punerea ferma in aplicare a Programului european de redresare economica, mentinerea la un nivel scazut a ratei dobanzii si aplicarea normelor comunitare in domeniul ajutoarelor de stat pentru sprijinirea guvernelor in eforturile lor de a revitaliza economia fara aparitia unor efecte nocive in alte state membre. Este prea devreme sa retragem aceste stimulente si masuri de sprijin pentru economie si sectorul financiar, insa trebuie pregatita o strategie de iesire", a spus Barroso.

Barroso considera ca Europa trebuie sa iasa din actuala criza increzatoare in faptul ca sistemul sau financiar este mai etic, mai robust si mai responsabil.

"Perioada pe care o traversam este una extraordinara. Europa are nevoie acum de o agenda novatoare. Doar lucrand impreuna, Europa poate atinge masa critica necesara. Ne confruntam cu o alegere: fie punem impreuna bazele unei noi ordini mondiale, fie asistam la declinul importantei Europei", a atras atentia Barroso.

In ceea ce priveste strategia de la Lisabona, Barroso crede ca forma actuala a documentului trebuie revizuita, astfel incat sa corespunda perioadei de dupa anul 2010 si sa devina o strategie pentru convergenta si coordonare.

Presedintele CE
considera ca actuala criza economica si financiara, precum si schimbarile climatice, au demonstrat ca trebuie sa se investeasca mai mult in sustenabilitate.

"Europa sustine ca, prin investitii in tehnologii noi cu emisii reduse de dioxid de carbon, se pot obtine beneficii enorme in ceea ce priveste viitoarele locuri de munca si cresterea economica. Lupta impotriva schimbarilor climatice si trecerea la o economie intemeiata pe emisii reduse de dioxid de carbon ofera oportunitati uriase si contribuie la consolidarea securitatii noastre energetice", a afirmat Barroso.

El sustine ca cheia pentru o crestere economica durabila in Europa o reprezinta o baza industriala modernizata, care sa utilizeze si sa produca tehnologii ecologice si sa exploateze potentialul eficientei energetice.

Barroso si-a mai expus opiniile despre agenda privind ocuparea fortei de munca pentru un mediu de lucru in schimbare, deschiderea spre pietele globale si a unei noi ere pentru o Europa de anvergura mondiala.

In ceea ce priveste mijloacele prin care se vor realiza ambitiile Europei, presedintele CE considera ca este necesara o colaborare mai apropiata cu Banca Europeana de Investitii si cu sectorul privat, dar si ca va presupune o reforma generala a bugetului UE.

"De asemenea, Comisia va propune un nou cadru pentru parteneriatele public¬-privat pentru a contribui la punerea in comun a cat mai multor surse de finantare in vederea maximizarii investitiilor in anii urmatori", a mai aratat presedintele CE.

Barroso este presedinte al Comisiei Europene din anul 2004. Dupa alegerile pentru Parlamentul European, care au avut loc in luna iunie 2009, Consiliul European l-a nominalizat in unanimitate pentru un nou mandat de cinci ani.

Acum are nevoie de sustinerea Parlamentului European, unde grupul sau conservator nu are o majoritate suficienta, fiind nevoit sa caute aliati in randul liberalilor.

#barosso, #criza, #europa, #dobanza, #parlamentul european, #comisia europeana , #Europa