BCE: Bancile din zona euro trebuie sa revizuiasca in scadere activele cu 187 miliarde euro in 2010

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 17:22
1254 citiri
BCE: Bancile din zona euro trebuie sa revizuiasca in scadere activele cu 187 miliarde euro in 2010

Bancile din zona euro trebuie sa revizuiasca in scadere activele cu 187 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2010, potrivit BCE, in conditiile in care necesarul unor astfel de masuri a urcat pentru intervalul 2007-2010 la 553 miliarde euro, de la 488 miliarde euro in iunie, transmite Reuters.

In iunie, Banca Centrala Europeana (BCE) anticipa ca va mai fi nevoie de o revizuire a activelor in scadere cu 214 milioane euro pana la farsitul anului viitor, scrie Mediafax.

BCE a explicat, in raportul sau privind stabilitatea financiara, ca necesitatea de modificare in scadere a valorii activelor bancilor din zona euro a crescut usor, chiar daca riscurile sistemice din sectorul bancar s-au atenuat.

"Intrucat a avut loc numai o scadere marginala a necesarului de revizuire, pana la sfarsitul lui 2010, bancile vor fi nevoite sa includa aceste pierderi in profiturile de baza, intr-o perioada relativ scurta de timp", se arata in raport.

BCE considera totusi ca starea sistemului financiar s-a imbunatatit.

"Tensiunile din sistemul financiar al zonei euro s-au redus, ca efect al programelor de sustinere a acestuia, a stimulentelor macroeconomice si a redresarii conomice in curs", potrivit BCE.

Institutia financiara avertizeaza ca exista trei riscuri importante in sistemul financiar din zona euro si anume reaparitia tensiunilor financiare, expunerea la pietele proprietatilor comerciale si la Europa de Est, precum si orice probleme legate de refacerea pietei financiare.

Cresterea cotatiilor actiunilor si reducerea primelor de risc indica o normalizare a situatiei, considera BCE, cele mai clare semne de normalitate fiind pe pietele de capital private, care au permis reducerea instabilitatii preturilor activelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bce, #bancile, #euro, #zona, #active , #Europa