Brokerii: bancile au reluat creditarea, unele au umblat chiar si la dobanzi

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 09:59
925 citiri
Brokerii: bancile au reluat creditarea, unele au umblat chiar si la dobanzi

Chiar daca luna martie a fost una proasta pentru creditare, soldul imprumuturilor acordate de bancile din Romania scazand fata de luna precedenta, brokerii de credit aduc vesti bune. Riscul de a-ti fi refuzat dosarul de credit, oricat de bun ar fi, de catre banca, fara alte explicatii, este minim. Oricine respecta conditiile bancherilor poate lua credit.

"In februarie, de exemplu, fata de ianuarie, creditele aprobate de banci pe dosarele trimise de noi s-au dublat. In martie aproape ca s-au dublat inca o data. Bancile au conditii mai aspre, insa acum si-au definit foarte clar gradul de precautie si stiu exact carui tip de clienti li se adreseaza", a declarat pentru Gandul Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

"Chiar daca unele conditii de acordare a creditelor s-au mai inasprit in ultima perioada, bancile dau credite mai multe. E ca si cum ar spune: Dam credite. Dar in conditiile noastre", a declarat Marina Sterpan, director de comunicare Credit Zone.

Bancile au umblat la dobanzi si s-au corelat, cu o intarziere de cateva luni, e drept, la dobanzile in valuta de pe pietele internationale. Pana recent, multe banci calculau ratele dupa un indice de dobanda, cum ar fi Euribor la trei sau la sase luni (dobanda la care se imprumuta in euro bancile din Europa), neactualizat. Astfel, desi Euribor la sase luni, de exemplu, a scazut de mult sub nivelul de 2%, unele banci calculau ratele dupa nivelul lui dinaintea crizei, de pana la 4%, adica dublul celui de acum. "Avem clienti carora ratele la creditele ipotecare in euro le-au scazut cu pana la 40%, in urma acestor recorelari", spune Bidian. (V.R.)

 

#banci, # reluare, # creditare, # dobanzi , #Europa