Calitatea creditarii din Europa de Vest a scazut in T2

Luni, 28 Iulie 2008, ora 11:50
989 citiri
Calitatea creditarii din Europa de Vest a scazut in T2

Calitatea creditelor in Europa de Vest s-a deteriorat in cel de-al doilea trimestru din 2008, pe fondul conditiilor economice fragile din piete, arata un comunicat publicat luni de agentia de evaluare financiara Moody's, preluat de Reuters.Agentia de rating a retrogradat 41 de emitenti in Europa de Vest si a majorat ratingul pentru 12, cea mai accentuata scadere a ratingurilor din primul trimestru din 2003.


Insa Moody's a precizat ca, in Europa de Est, calitatea creditelor a fost mai buna, in contextul in care in regiune au avut loc, in cel de-al doilea trimestru al acestui an, cinci coborari si trei majorari ale ratingurilor, desi este pentru prima oara, din primul trimestru al anului trecut, cand balanta ratingurilor este negativa.


Economiile europene s-au confruntat cu accentuarea inflatiei si cu incetinirea cresterii economice, iar niciuna dintre aceste tendinte nu da semne de ameliorare, a mai precizat Moody's.


"Conditiile de creditare se inrautatesc, in contextul in care incetinirea activitatii, reducerea castigurilor si inasprirea politicii monetare ar putea accentua riscurile de neachitare a datoriilor de catre companii. Este putin probabil ca problemele cauzate de criza creditelor sa se fi incheiat", a precizat in cadrul raportului un economist Moody's, Christine Lu.


Insa agentia de rating considera ca exista inca speranta, statisticile cu privire la previziunile de rating indicand o eventuala stabilizare a calitatii creditelor in urmatoarele 12-18 luni.


 Moody's estimeaza ca deteriorarea calitatii creditelor va continua in a doua jumatate a anului 2008. Dintre cei 52 de emitenti monitorizati in prima jumatate a lui 2008, numai 13% au avut o perspectiva pozitiva, comparativ cu 27% in aceeasi perioada a anului trecut.


Moody's a precizat ca scaderea increderii in economie si majorarea dobanzii de politica monetara ar putea reduce nivelul consumului privat si veniturile fixe din zona euro, ceea ce ar putea determina Banca Centrala Europeana (BCE) sa ia in calcul o relaxare a politicii monetare spre sfarsitul acestui an.