CICATRICILE PSIHOLOGICE nu s-au inchis. Investitorii asteapta A DOUA CRIZA

Joi, 18 August 2011, ora 18:32
2781 citiri
CICATRICILE PSIHOLOGICE nu s-au inchis. Investitorii asteapta A DOUA CRIZA

Cicatricea psihologica ramasa in urma crizei financiare si scepticismul cu privire la cresterea economica poate duce la supra-pesimism si ameninta intarizerea redresarii economice, a avertizat reprezentantul unei banci de top din Anglia, potrivit Guardian.

"Vine o vreme in care perioadele de recesiune sunt mai grave decat ne-am fi asteptat si dureaza mai mult. In plus, recuperarea poate fi cu suisuri si coborasuri", este de parere Andrew Haldane, director executiv pentru stabilitate financiara si membru al comisiei FPC din Marea Britanie.

Intr-un document publicat astazi, acesta a explicat ca abia peste 3 ani vom putea vorbi de situatia economica de dinainte de criza.

"Ca si in 1933, factorul <<teama>> este prezent pe pietele financiare de astazi.

In prim plan s-a aflat situatia Americii pe de o parte si criza datoriilor europene pe de alta parte care au generat frica in randul investitorilor.

Astazi, atrtudinea invetitorilor care nu mai sunt dispusi sa parieze este vizibila in cresterea cererii pentru active sigure, cum ar fi francii elvetieni si aurul", a subliniat acesta.

Haldane a precizat ca aversiunea fata de risc este agravata de factorii de comportament care pot duce la cresterea pesimismului pe piete.

"Amintirile cu privire la dezastrul financiar sunt proaspete in memorie, exact ca in timpul Marii Depresiuni, iar probabilitatea ca acelasi dezastru sa se repete este mare. In astfel de situatii cicatrizarea psihologica este de natura sa conduca la apetitul pentru risc”.

In opinia acestuia, aversiunea fata de risc este determinata de muntii datoriilor acumulate de catre banci, gospodarii, companii si guverne.

In timp ce eforturile de a reduce datoriile sunt in curs de desfasurare, procesul este departe de a fi incheiat si continua sa dea batai de cap investitorilor care se confrunta cu riscuri ridicate.

Inca de la inceputul crizei, bancile si-au redus la jumatate bilanturile, insa deocamdata se afla in plin proces de adaptare la noile standarde de reglementare si noile modele de afaceri, cu asteptari slabe privind profiturile.

In opinia analistilor internationali, guvernele trebuie sa adopte anumite masuri de contracarare a sentimentului numit teama pentru a readuce echilibrul pe pietele financiare si pentru a stimula asumarea de riscuri.

Guvernatorul Bancii Angliei si presedinte al noului comitet (FPC), Mervyn King, a declarat ca este inca necesar un plan care sa arate pietelor ca exista o iesire din criza datoriilor elene.

Primul set de recomandari al FPC se concentreaza pe riscurile implicate de statele puternic indatorate din zona euro.

Comitetul pentru Politica Financiara din Marea Britanie este insarcinat cu protejarea sistemului financiar, avand rolul de a "amortiza" cresterea datoriei.

Haldane sugereaza mai multe modalitati prin care acest lucru poate fi obtinut. Majorarea capitalului de catre banci, recomandare facuta de FPC, in iunie si totodata prezentarea posibilelor riscuri implicate de cresterea preturilor

Ca si in anii 1930, politica macro-prudentiala ar putea avea un rol important asupra echilibrarii bilanturilor deteriorate si apetitului diminuat la risc, a mai adaugat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#banci, #crestere economica, #criza, #criza financiara, #datorii suverane europa, #investitori, #risc investitori, #teama investitori , #Europa