Colapsul zonei euro, doar o problema de timp

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 12:36
2466 citiri
Colapsul zonei euro, doar o problema de timp
Colapsul zonei euro, o problema de timp / sursa foto: Reuters

In ciuda masurilor luate de liderii europeni la summitul care s-a incheiat vineri, prabusirea zonei euro si disparitia euro devin iminente si nu se mai pune problema daca aceste doua lucruri se vor intampla, ci cand va avea loc colapsul.

Destramarea zonei euro pare iminenta, se arata intr-o analiza Reuters, care subliniaza ca rupture a fost deja facuta, in momentul in care Marea Britanie s-a retras din acordul interguvernamental destinat salvarii zonei.

Nemultumirea Marii Britanii nu este decat inceputul esecurilor liderilor europeni, aminteste publicatia amintita. Desi cancelarul german insista pe o schimbare a tratatului, un aspect care nu poate fi oricum infaptuit, electoratele din Europa s-ar impotrivi cu siguranta.

Pana la urma, continentul european ramane o democratie si orice decizii ar impune cu forta liderii politici, popoarele sunt indreptatite sa se revolte.

Problema fundamentala pe care Europa o are in acest moment consta in lipsa banilor. Pur si simplu, nu exista suficienti bani care sa poata face fata la cererea de lichiditate. Fondul de salvare actual, respectiv cel de Stabilitate Financiara de-abia poate acoperi datoriile Greciei si nu are nicio sansa sa furnizeze sumele necesare salvarii Italiei sau Spaniei.

Cu alte cuvinte, singura solutie ar fi tiparirea de bani de catre Banca Centrala Europeana.

Presedintele institutiei, Mario Draghi, a spus foarte clar ca acest lucru nu se va intampla. Desi italian, Draghi este unul dintre tehnocrati si nu are nicio problema in a replica raspicat statului natal ca nu ii poate furniza banii de care are nevoie pentru a depasi criza.

De asemenea, Draghi a refuzat sa imprumute Fondul European de Stabilitate Financiara sau Fondul Monetar International.

"Succesorul" Fondului European de Stabilitate Financiara este Mecanismul European de Stabilitate, a carui existenta este permanenta si care are un unic scop: imprumutarea tarilor aflate in dificultate cu sume enorme de bani.

Dar acest lucru este tipic pentru o banca. Liderii europeni nu par deranjati de acest aspect si se vor asigura ca Mecanismul isi indeplineste datoriile. Mai mult decat atat, i-au oferit un plafon de 500 miliarde de euro, o suma uriasa, dar comparata cu datoriile de 2 trilioane de dolari ale Italiei, o nimica toata.

Nici bancile din Europa nu vor putea intervene, pentru ca Autoritatea bancara europeana a anuntat ca bancile au nevoie de un capital suplimentar de 115 miliarde de euro.

Greu de spus de unde vor putea face rost bancile de bani, avand in vedere ca guvernele deja indatorate nu le vor putea oferi sumele necesare, iar investitorii private sunt extrem de reticenti si nu mai vor sa se implice.

#destramare zona euro, #colaps zona euro, #summit ue, #summit UE criza euro , #Europa