Criza economica face ravagii in Ucraina de est

Marti, 31 Martie 2009, ora 15:08
1962 citiri
Criza economica face ravagii in Ucraina de est

Estul industrial si rusofon al Ucrainei este deosebit de lovit de criza economica, pentru ca aceasta regiune s-a bazat prea mult pe exporturi, iar acum cererea a scazut drastic, comenteaza AFP.


Un panou sovietic destinat statisiticilor de productie, cu fotografiile "eroilor" muncii, este inca amplasat in fata uzinei, dar degeaba: din cauza crizei, mii de muncitori au fost nevoiti sa plece deja de la uzina Makiïvka. Un grup de tineri asteapta rabdatori la poarta uzinei din principala otelarie din acest oras al regiunii Donetk, in speranta de a gasi un loc de munca temporar. Printre ei, Roman Selezniov, care si-a pierdut locul de munca din cauza crizei. "Am o diploma universitara, dar deocamdata toate uzinele sunt practic oprite si este imposibil de gasit un loc de munca, vreu sa gasesc ceva, pentru a avea ce manca", spune el.

O misiune dificla, Ucraina fiind lovita din plin de criza economica. Estul industrial este deosebit de afectat, din cauza scaderii exporturilor de la societatile metalurgice, care constituiau 80% din productia lor.

Cunoscuta pentru tehnologiile sale experimentale in perioada sovietica, uzina din Makiïvka a fost nevoita sa disponibilizeze 7.000 de angajati in ultimele luni, spune Anatoli Akimosin, responsabil sindical.

"Criza este deosebit de grava in regiunea noastra, mai ales pentru ca economia ei depinde de exporturi", recunoaste guvernatorul regiunii, Volodimir Logvinenko.

Cifrele vorbesc de la sine: in primele doua luni ale anului, productia industriala a zonei a scazut cu 35%, iar cea metalurgica a scazut cu 44%.

Uzinele au suferit nu numai din cauza scaderii comenzilor, ci mai ales din cauza scaderii generalizate a preturilor produselor.

Deja una dintre cele mai dinamice economii din Europa, cu o crestere anuala de circa 7% intre 2000 si 2008, Ucraina este acum una dintre tarile cele mai afectate de criza economica mondiala. PIB-ul sau va scadea cu 13% anul acesta, spune Ildar Gazizullin, economist la Centrul international de studii politice din Kiev. Daca se va intampla asa, va trebui sa se stie cum ar putea fi diversificata economia in regiuni, spun analistii. Marile uzine depind prea mult de strainatate.

"Economia ucraineana este mica si foarte deschisa", spune Gazizullin. "Proportia comertului in PIB este una dintre cele mai ridicate din lume, exportam mult, iata de ce scaderea dramatica a preturilor si scaderea cererii de otel in octombrie si noiembrie au lovit economia atat de dur.

In plus, structura economiei ucrainene, mai ales in industrie, nu s-a schimbat prea mult de la caderea URSS", spune expertul.

Logvinenko admite ca regiunea sa ar fi trebuit sa-si fi redus dependenta de pietele internationale si sa mizeze pe piata interna. "Din nefericire, nu am facut asta. Acesta este motivul, restul inseamna consecinta", spune el.

Chiar daca situatia ramane precara, unii analisi percep citeva semnale pozitive, ce sugereaza ca poate ce-i mai rau a trecut. Astfel, productia industriala din februarie a crescut cu 5,4% in raport cu luna precedenta, iar moneda ucraineana, care a pierdut peste 40% din valoare din septembrie, s-a stabilizat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#criza, #economie, #est, #exporturi, #industrie, #pib, #scadere, #ucraina , #Europa