Criza refugiatilor se amplifica pe nesimtite, in timp ce europenii isi paseaza responsabilitatea

Joi, 11 August 2016, ora 12:32
6530 citiri
Criza refugiatilor se amplifica pe nesimtite, in timp ce europenii isi paseaza responsabilitatea
Foto: Amnesty

In ciuda unor blocade impuse la granitele tarilor din spatiul Schengen si a acordului dintre Bruxelles si Ankara privind reducerea numarului de traversari ilegale a granitelor europene, criza refugiatilor continua sa se accentueze.

Ultimele date prezentate de Organizatia Mondiala pentru Migratie (IOM) arata ca numarul sosirilor in Europa a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunta agentia Novinite.

Exodul se amplifica

263.636 de migranti au patruns in spatiul european in primele 7 luni ale acestui an, cu 17% mai multi decat in 2015, majoritatea alegand deja consacratele "porti de intrare" prin Grecia (160.888) si Italia (100.244).

Numarul pierderilor de vieti omenesti este si el in crestere fata de primele 7 luni din 2015, anul acesta 3.176 de refugiati pierzandu-si viata in incercarea de a ajunge pe tarmurile Europei.

Cu toate acestea, patrulele de coasta au reusit sa salveze din Marea Mediterana 1.241 de persoane care incercau sa ajunga in Sicilia.

Pana in prezent, imigrantii care au intrat in Italia par sa pastreze un ritm similar celui din anul anterior, in 2015, autoritatile din peninsula raportand 100.179 de persoane ajunse la tarm pana in luna august.

Cu toate acestea, situatia s-ar putea complica, Italia devenind brusc un punct de interes pentru refugiatii care spera sa inceapa o noua viata in nordul Europei. O demonstreaza destul de clar si avalansa de 24.000 de persoane revarsate in luna iulie in "Cizma".

Ghetouri europene

In acest moment, cateva mii de refugiati din Orientul Mijlociu si Africa de Nord sunt blocati la granita dintre Italia si Elvetia, majoritatea pribegilor incercand sa ajunga in Germania, via Tara Cantoanelor, relateaza Reuters.

Cateva sute dintre acestia au improvizat o tabara in apropierea garii din Como, iar alte cateva mii s-au strans in Milano, dupa ce autoritatile elvetiene si franceze i-au intors peste granita.

Organizatia Amnesty International acuza faptul ca elvetienii au returnat in Italia inclusiv minori care au fost separati de rudele lor. "Daca un minor are familie sau rude in Elvetia, care ar putea avea grija de el, autoritatile ar trebui sa ii acorde azilul", sustin reprezentantii organizatiei umanitare.

Pe de alta parte, oficialii de la Berna afirma ca nu au blocat granitele in fata valului de imigrant veniti dinspre Italia, orice solicitare individuala de acordare a azilului urmand sa fie analizata cu atentie, dupa cum sustin reprezentantii Secretariatului de Stat pentru Migratie.

Italia nu este singura tara in care tabere improvizate de refugiati apar peste noapte in camp la marginea garilor sau autogarilor ori pe diverse locuri virane din orase.

Insa, comparativ cu anii trecuti, fenomenul pare sa fie mai putin vizibil, doar localnicii reclamand uneori disconfortul provocat de noii veniti.

Idomeni, un oras de la granita greco-macedoneana, aproape ca este inconjurat de taberele ridicate de refugiati, iar situatia se intalneste pe tot restul traseului balcanic prin care fluxul migrantilor isi croia drum spre Europa de Vest, arata reporterii Reuters.

Estimarile IOM vorbesc de 57.000 de refugiati intrati in Grecia si care au ramas "captivi" pe pamant elen, desi tinta lor in cautarea unei vieti mai bune era o alta tara europeana.

David Miliband, fost ministru bitanic de Externe, se indoieste ca vom asista in curand la o reducere a presiunii exercitate de pribegi asupra spatiului european.

"Fortele care ii indeparteaza pe acesti oameni de casele lor - razboiul, statele faramitate sau conflictele religioase din lumea islamica - nu sunt de asteptat sa ia sfarsit in curand", explica Miliband.

Reprezentantii Amnesty International considera si ei ca modul in care liderii statelor din Centrul, Vestul si Nordul Europei gestioneaza criza refugiatilor este unul defectuos.

"Prin pasarea responsabilitatii catre Turcia si Grecia, guvernele europene insista sa afirme ca au rezolvat criza pe principiul: nici ustoroi nu am mancat, nici gura nu imi iroase. Criza este la fel de mare si inca nerezolvata de guverne", spune Gauri van Gulik, director adjunct pentru Europa al Amnesty International.

#criza refugiati UE, #tabere refugiati Europa, #fenomen migratie, #criza umanitara, #refugiati captivi Grecia , #Europa