Croatia ar putea cere ajutorul FMI pentru a-si refinanta datoriile

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 15:54
1263 citiri
Croatia ar putea cere ajutorul FMI pentru a-si refinanta datoriile

Croatia, cel mai nou membru al UE, ar putea apela la ajutorul Fondului Monetar International (FMI), intrucat necesarul de finantare al statului devine anul urmator "enorm si foarte riscant", in timp ce dobanzile se mentin ridicate, a declarat ministrul de Finante, Slavko Linic.

Guvernul croat trebuie sa imprumute anul urmator 44 miliarde de kuna (5,8 miliarde de euro) pentru a refinanta datorii si pentru a acoperi deficitul bugetar, de 16 miliarde de kuna (2,1 miliarde de euro), a spus Linic, potrivit revistei croate Globus, citate de Bloomberg. Un purtator de cuvant al guvernului a confirmat declaratiile ministrului.

"La o dobanda ridicata, de 5-7%, in functie de unde imprumutam bani - de pe piata interna sau de pe cea externa, suma pe care trebuie sa o imprumutam este enorma si riscanta. In cooperare cu Fondul, conditiile de imprumut ar fi mult mai favorabile. Vom avea nevoie de tot ajutorul pe care il putem obtine", a spus ministrul, adaugand ca ajutorul FMI "este o posibilitate la care nu putem renunta".

Economia Croatiei este impovarata de cresterea dobanzilor, datoria companiilor de stat, precum si de sectorul public supradimensionat si de rata somajului, de aproape 20%, desi tara a fost primita in aceasta vara in Uniunea Europeana.

Guvernul a inrautatit in septembrie prognoza de crestere economica pentru acest an la 0,2%, in contextul esecului tarii de a profita de pe urma integrarii in cel mai mare bloc comercial din lume.

Randamentul obligatiunilor in dolari si cu scadenta in 2023 ale Croatiei a urcat miercuri la 5,91%, de la 5,88% marti. Croatia s-a imprumutat cel mai recent de pe pietele financiare in martie, cand a vandut obligatiuni pe zece ani in valoare de 1,5 miliarde de dolari si la un randament de 5,625%.

Economia ar trebui sa urce cu 1,3% anul urmator, sustinuta de investitii ale statului, a declarat ministrul de Finante. Prognozele autoritatilor de la Zagreb difera de cele ale Comisiei Europene, care a estimat marti o contractie a PIB de 0,7% pentru Croatia in acest an, urmata de un avans de 0,5% anul urmator.

Deficitul bugetar s-a situat in trimestrul al doilea la 7,2%, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe date publicate de Eurostat, iar pentru anul urmator Comisia estimeaza un deficit de 6,5%. Executivul comunitar a avertizat ca va declansa procedura de deficit excesiv in cazul Croatiei, daca nu se incadreaza in limita de 3% acceptata la nivelul UE.

Ministrul de Finante croat a afirmat ca va incerca sa se opuna unor noi reduceri de cheltuieli pentru aducerea sub control a deficitului bugetar.

"Noi taieri nemiloase de cheltuieli ar fi periculoase. Poti intotdeauna sa gasesti de unde sa tai, dar la ce cost? In actuala situatie ar fi foarte, foarte riscant", a spus el.

Datoria statului croat se ridica la sfarsitul anului trecut la 183,3 miliarde de kuna (24 miliarde de euro), reprezentand peste 55% din PIB, potrivit datelor Eurostat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumut Croatia FMI, #credit FMI Croatia, #datorii Croatia, #deficit bugetar Claudiu Doltu , #Europa