Cum schimba Grecia zona euro: Se cere un singur ministru pentru finantele Europei

Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:00
4754 citiri
Cum schimba Grecia zona euro: Se cere un singur ministru pentru finantele Europei
Foto: Wikimedia

Palavrageala intretinuta pe diverse tonuri, timp de sase luni, intre oficialii eleni si creditorii din zona euro ar putea da startul unor modificari radicale in uniunea monetara europeana.

Doi dintre ministrii de finante ai tarilor din zona euro cred ca este vremea ca structura uniunii monetare sa fie supusa unui control financiar strict exercitat de un ministru de Finante si autoritati fiscale proprii, arata Bussines Insider.

Propunere germana

Intr-un interviu exclusiv acordat cotidianului Der Spiegel, ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble s-a aratat deschis la ideea de a avea un singur ministru de Finante responsabil pentru aplicarea politicii fiscale din zona euro.

In acelasi interviu, Schaeuble a declarat ca o mare parte din resursele financiare ar putea fi asigurate chiar de Germania.

Ideea se regaseste de asemenea si in Raportul Celor 5 Presedinti (The Five Presidents Report), proiectul de reformare al zonei euro lansat de presedintele CE Jean Claude Junker in colaborare cu Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi si Martin Schulz, ceilalti patru alesi din funtea mecanismelor UE.

In documentul lansat la inceputul acestei veri, Junker recunoaste insa ca decizia finala in realizarea acestei reforme sta in mainile unor lideri de state europene, Germania fiind una din aceste tari.

Deschiderea manifestata de Wolfgang Schaeuble fata de aceasta varianta de coordonare a politicii fiscale in interiorul uniunii monetare nu este singurul semnal venit din partea unui oficial european.

Spre uniune politica

Italieni vad si ei necesitatea unei politici unitare mai largi care sa ajute la stabilizarea monedei europene. Intr-un interviu acordat revistei Financial Times, ministrul de Finante Pier Carlo Padoan a insistat pe ideea consolidarii unei uniuni politice suprapusa celei monetare.

"Pentru a avea o uniune monetara si economica cu drepturi depline trebuie sa ai o uniune fiscala si o politica fiscala comuna. Aceasta trebuie asumata de un Parlament ales in mod democratic, altfel nu are nicio valoare", a punctat Padoan.

Italienii spera ca o eventuala centralizare a politicii din actuala uniune monetara va finaliza proiectul uniunii bancare si va duce la stabilirea unui buget comun al statelor membre si la aparitia unei scheme unitare de ajutor de somaj in zona euro.

Reforma fiscala ar urma sa fie una capitala pentru zona euro, pana acum cele 19 state membre neimpartasind o politica fiscala comuna, lucru care a generat si o serie de crize financiare in interiorul eurozonei.

Padoan spera ca, odata ce momentul critic din negocierile cu elenii va fi depasit, aceasta tema sa fie pusa in dezbatere in cadrul grupului de ministri de Finante din zona euro.

Cel mai probabil, o prima discutie ar putea avea loc in luna septembrie, a apreciat oficialul italian.

#reforma fiscala zona euro, #ministru Finante zona euro, #politica fiscala comuna , #Europa