Cum va iesi Europa din criza?

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 09:21
1147 citiri
Cum va iesi Europa din criza?

Noul Parlament European si viitorul executiv trebuie sa revigoreze starea economica a Uniunii Europene, atat in termeni de ambitie economica, de coeziune, dar si prin stabilirea unei strategii industriale.

Planul UE privind schimbarile climatice si coordonarea insuficienta a politicilor economice sunt provocarea guvernarii europene, in incercarea de a dezvolta o noua strategie, cred analistii publicatiei franceze Le Figaro.

Trebuie remediata lipsa unei coerente intre planurile de redresare economica si de viziune asupra modului de dezvoltare economica. In acest sens, axele de investitii trebuie sa fie exemplare, in vederea realizarii unei ierarhii a prioritatilor pentru 2010.

Leadership-ul, viziunea plitica privind schimbarile, capacitatea de a convinge si recunoasterea complexitatii vor fi, pentru liderii europeni, calitatile primare pentru a depasi dificultatile care ne asalteaza.

Progresele in domeniul reglementarii financiare, obtinute in timpul summit-urilor G20 din aprilie si septembrie, pentru care cuplul franco-german a lucrat asiduu, sunt doar o prima etapa, iar reformele trebuie sa continue. In cadrul Uniunii, obiectivele principale trebuie sa fie coerenta si un caracter adecvat al instrumentelor de reglementare, pentru un viitor economic si social stabil.

Tarile Uniunii ar trebui sa urmeze exemplul Frantei si Marii Britanii, care au cerut bancilor sa revizuiasca modalitatile de creditare, pentru a accelera procesul de transformare a sistemului financiar, in asa fel incat sa se concentreze asupra nevoilor urgente.

Atitudinile defensive, de stabilizare a costurilor sociale si rationalizare a consumului, in scopul reveniri la "normal", nu sunt de ajuns. Aceasta provocare este cu atat mai mare si urgenta pentru companiile europene ale caror competitivitate a crescut in Europa.


Domeniul auto, printre cele mai afectate

Unele domenii nu au de ales, supravietuirea depinzand de aceste decizii. Sectorul auto este unul dintre ele. Aceasta industrie nu va mai fi niciodata ce a fost inainte de criza, deoarece reglementarile energetice si climatice vor deveni extrem de stricte.

In toate domeniile, stabilitatea jucatorilor va depinde de capacitatea lor de a se alinia proiectelor economice intr-un mod accelerat. Acestia nu trebuie numai sa supravietuiasca, ci sa se reinventeze in raport cu responsabilitatea sociala a intreprinderilor.

Unele companii europene specializate in produsele alimentare sau sanatare sunt constiente de aceste asteptari si incearca deja sa se adapteze in mod eficient la noile circumstante. Este adevarat ca provocarea de a furniza produse alimentare sau de sanatate la cele mai sarace parti ale lumii necesita noi teste.

O alta provocare este de a depasi negarea, pentru a reveni la o economie durabila. Se impune o creativitate pragmatica, o inovatie tehnologica si o noua practica a managementului, in care posibilitatea de anticipare sa fie la putere.

Odata ce specialistii acestor state vor intelege aceste lucruri, actiunile lor economice crea o noua paradigma a durabilitatii, cred analistii publicatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#creditare, #criza, #economie, #europa , #Europa