De la refugiat la magnat: Mari antreprenori care au trait drama imigrantilor

Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 11:13
3043 citiri
De la refugiat la magnat: Mari antreprenori care au trait drama imigrantilor
Foto: George Soros/Wikimedia

Sute de mii de refugiati goniti de ororile razboaielor civile din tarile lor sunt la poarta Europei, dar liderii politici de pe continent inca nu au cazut de acord asupra actiunilor care vor trebui intreprinse pentru rezolvarea acestei crize.

Pentru tarile care au acordat drept de azil unui numar mare de refugiati ajunsi pe teritoriul lor rasplata ar putea fi semnificativa daca acestia se vor dovedi la fel de intreprinzatori ca alti refugiati din trecut, observa reporterii CNN Money.

Aventurieri si antreprenori

In randul miliardarilor occidentali de astazi poti gasi personaje care au intrat in viata purtand pe umar acceasi bocceluta de refugiat, demonstrand apoi talente deosebite in diverse industrii de succes.

Natiunile care adopta refugiati, in mare parte tineri, pot beneficia de succesul pe care unii dintre acestia il vor inregistra in cativa ani, sunt de parere unii dintre economisti.

"Imigrantii care isi asuma riscuri imense pentru a intreprinde aceasta calatorie se dovedesc de obicei persoane cu un spirit antreprenorial mult mai ridicat decat populatia locala.

Ei pot trezi la viata economiile anchilozate", considera Holger Schmieding, economistul sef al bancii Berenger.

Povesti de succes

George Soros este unul dintre cei mai cunoscuti refugiati care a fugit de prigoana comunista. In 1947, dupa ce scapase regimului horthyst-nazist din Ungaria, tanarul Soros si-a facut bagajul si plecat spre Londra.

Ulterior s-a stabilit in Statele Unite unde si-a creat un adevarat imperiu financiar.

Fondul de risc deschis de Soros in 1960 s-a remarcat prin specularea slabiciunilor lirei sterline, fapt care in 3 decenii i-a adus fostului refugiat o avere de un miliard de dolari.

Frank Lowy, un octogenar care figureaza printre cei mai bogati oameni de afaceri ai Australiei, a venit in 1952 in patria sa adoptiva, fugind din Cehoslovacia.

Este co-fondator al imperiului comercial Westfield Group si una din figurile proeminente ale mediului de afaceri din aceasta regiune.

George Weidenfeld, membru al parlamentului britanic si proprietar al imperiului editorial Weidenfeld & Nicolson, a ajuns in Regatul Unit in 1938 fugind in ultima clipa dintr-o Austrie care urma sa fie ocupata de nazisti.

Weidenfeld este si unul dintre filantropii care au initiat un fond de ajutorare pentru instalarea in Europa a 2000 de familii de refugiati din Siria si Irak.

Co-fondatorul Google, Sergey Brin a ajuns in Statele Unite in 1970, fiind fiul unei familii de imigfranti fugita din Rusia sovietica.

Alaturi de partenerul sau, Larry Page, Brin a dezvoltat imperiul Google, averea sa fiind estimata acum la 30 de miliarde de dolari.

Un alt exemplu din epoca recenta a fenomenului migrationist este Jan Koum, care s-a nascut in Ucraina, dar a reusit sa gaseasca, impreuna cu parintii sai, o cale de a ajunge, in 1990, in Statele Unite.

Copilaria si adolescenta i-au fost marcate de o saracie lucie, insa, in 2009, Koum a dat lovitura din pozitia de co-fondator WhatsApp, o platforma de mesagerie care a fost cumparata in 2014 cu 19 miliarde de dolari de catre Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza imigranti, #refugiati Europa, #refugiati miliardari, #povesti succes refugiati , #Europa