Debitorii din Europa stau pe ganduri cand vine vorba de plata

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 14:33
1482 citiri
Debitorii din Europa stau pe ganduri cand vine vorba de plata
Sursa foto: Realitatea

Cu putin timp inainte ca premierul elen Papandreou sa lanseze "bomba" referendumului, liderii zonei euro au stabilit ca introducerea semestrului european a schimbat intr-un mod fundamental felul in care politicile fiscale si economice sunt coordonate, la nivel european.

Un aspect important subliniat de Business Insider este faptul ca deciziile se iau doar dupa ce liderii isi dau acordul.

Din punct de vedere tehnic, referendumul referitor la masurile de austeritate din Grecia, propus de premierul elen George Papandreou, nu se refera strict nici la politicile fiscale si nici la cele europene, dar faptul ca a fost amintit, subliniaza un lucru ignorat, pana acum, de liderii zonei euro.

Acestia nu si-au dat seama, ca indiferent de cate politici fiscale aproba si in ciuda coordonarii pe care se presupune ca o are zona euro, tot oamenii raman cei care hotarasc.

Miscarea lui Papandreou a dat dureri de cap Europei, pentru ca a evidentiat un mare defect al planului: in final, oamenii raman suverani si nu guvernele.

Guvernele ar putea semna tratate si ar putea lua angajamente solemne ca vor subordona politica fiscala potrivit dorintelor Uniunii Europene ca intreg (sau, mai precis, dorintelor exprimate de Germania si de Banca Centrala Europeana).

In final, insa, oamenii pot respinge orice plan care prevede ajustari sau masuri de austeritate, indiferent ca le este impus de propriu stat sau de Bruxelles.

"Mesajul ascuns" in decizia lui Papandreou referitoare la referendum este faptul ca, pana acum, coordonarea a fost un cuvant cod pentru controlul aproape total al creditorilor.

Incercarea de a impune o dictatura creditorilor binevoitori, care sa fie suportata de debitori nu va rezulta decat intr-o revolta, aminteste publicatia citata.

Pietele financiare au reactionat atat de puternic, incat investitorii si-au dat seama ca "datoriile suverane" inseamna, de fapt, datoria unui singur suveran care pur si simplu alege sa nu mai plateasca.

Detinatorii obligatiunilor din zona euro au fost atentionati ca, atunci cand lucrurile merg rau, oamenii ar trebui intrebati daca vor sa plateasca.

Raspunsul ar putea sa fie un foarte categori "nu", asa cum sondajele de opinie din Grecia si experienta Islendei (a carei populatie a votat de doua ori impotriva masurilor propuse de guvern) sugereaza ca este foarte posibil.

In acest moment, nimeni nu stie daca Portugalia sau Italia ar putea fi urmatorul stat membru al zonei euro care sa se confrunte cu situatii similare. Totusi, rezultatul este unul previzibil: cresterea primelor de risc pe intregul teritoriu.