Draghi: Destramarea zonei euro este mai costisitoare decat salvarea ei

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 20:39
1179 citiri
Draghi: Destramarea zonei euro este mai costisitoare decat salvarea ei

Presedintele Bancii Centrale Europe (BCE), Mario Draghi, sustine ca destramarea zonei euro este mai costisitoare decat salvarea ei, desi recunoaste ca tratatul semnat de liderii europeni interzice finantarea monetara.

Mario Draghi considera ca tarile din zona euro, care vor iesi din blocul monetar, vor avea de intampinat o situatie economica mult mai dificila, pentru ca vor fi obligate sa isi devalorizeze moneda. In acelasi timp, membrii care raman vor avea de implementat noi reforme structurale drastice, scrie Bloomberg.

Presedintele BCE a mai spus ca banca pe care o conduce vrea sa isi pastreze credibilitatea si ca a luat o serie de masuri in acest sens. Printre acestea, se numara stabilitatea preturilor pe termen mediu, intr-o perioada provocatoare.

Draghi recunoaste ca tensiunile pe pietele financiare continua sa atenueze cresterea economica si considera ca "riscuri substantiale, in sensul decelerarii perspectivelor economice raman, totusi".

Mario Draghi a mai adaugat ca BCE "se va asigura, in continuare, ca bancile au acces la o finantare stabila, cu scadente mai lungi". "Stim ca bancile se confrunta acum cu o restrictie de finantara foarte grava", a recunoscut Draghi. In opinia sa, bancile se vor confrunta cu mai multe constrangeri de finantare, in special in primul trimestru din 2012.

#mario draghi zona euro, #destramare zona euro, #finantare zona euro, #criza zona euro , #Europa