Drumul Romaniei spre euro, presarat cu provocari. Ce spun specialistii

Joi, 19 Februarie 2015, ora 11:50
1802 citiri
Drumul Romaniei spre euro, presarat cu provocari. Ce spun specialistii

Recenta criza financiara si economica a scos in evidenta faptul ca proiectul euro are mari avantaje, dar si imperfectiuni majore care genereaza dezechilibre monetare, financiare si economice semnificative si sustine aparitia si dezvoltarea unor tendinte divergente majore.

Se vorbeste intens nu numai de o falie est-vest in Uniunea Europeana, dar si de un clivaj nord-sud, explicabil printr-o "nationalizare" tot mai accentuata a politicilor economice si sociale in dauna unei coordonari extinse a acestor politici si a sporirii solidaritatii si coeziunii statelor membre.

Noul Pact de Stabilitate si Crestere, Uniunea Bancara Europeana, Uniunea Fiscala Europeana sunt numai cateva instrumente stabilite post-criza tocmai pentru a raspunde provocarilor crizei si a configura o zona euro mai bine articulata, functionala si eficienta.

Patru ani ne mai despart de termenul propus pentru intrarea Romaniei in clubul monedei unice asa ca, se nasc o serie de intrebari legitime.

"Drumul Romaniei spre Euro"

La aceste intrebari vor raspunde, in cadrul conferintei "Drumul Romaniei spre Euro: oportunitati si provocari", bancheri de renume si personalitati din industrie.

Adoptarea monedei euro de catre Romania este o obligatie derivand din tratatele Uniunii Europene, singurele aspecte discutabile privind numai indeplinirea conditiilor si momentul aderarii.

Tocmai de aceea, este important sa stim daca anul 2019 reprezinta un termen realist pentru aderarea tarii noastre la zona euro si daca Romania are o strategie nationala corespunzatoare de aderare.

Nu este mai putin adevarat ca Romania trebuie sa adopte toate reformele structurale necesare pentru a asigura convergenta nominala si reala a economiei si societatii romanesti.

In acest context, intregul sistem financiar-bancar trebuie sa fie pregatit sa isi asume obiectivele si cerintele apartenentei la zona Euro.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la zona euro, Andrei Radulescu, Senior Economist la Banca Transilvania a punctat: "Aderarea la Zona Euro constituie, fara indoiala, o provocare complexa pentru Romania, atat din perspectiva dimensiunii economice, dar si a aspectelor politice si sociale. Este extrem de important modul in care pregatim procesul de integrare monetara europeana, dat fiind ca o performanta reusita a Romaniei dupa aderarea la euro este dependenta de convergenta economica durabila catre grupul core al Zonei Euro.

Daca astazi par sa nu mai existe probleme de natura nominala, nu acelasi lucru se intampla cu latura reala a convergentei economice a Romaniei, sub toate aspectele: competitivitate, inovare, infrastructura, conditii sociale etc.

Tocmai de aceea este important sa construim un model de dezvoltare sustenabila si convergenta durabila, care sa fie implementat cu rigurozitate an de an, pe termen mediu si lung."

Pentru ca este un proces care ne afecteaza pe toti este important sa stim cum sunt pregatite bancile sa sprijine politicile de convergenta si crestere a competitivitatii, iar evenimentul "Drumul Romaniei spre Euro: oportunitati si provocari" isi doreste sa creeze o platforma interactiva la care sunt invitati toti cei interesati de acest subiect de actualitate.

"Drumul Romaniei spre Euro: oportunitati si provocari" este prima conferinta din ciclul de evenimente financiar-bancare de anul acesta si va avea loc la Godot Cafe-Teatru, ora 09:30, fiind dedicate procesului de pregatire pentru adoptarea monedei euro de catre tara noastra.

#eveniment aderare euro Romania, #eveniment 2015 aderare euro, #aderare zona euro 2019 , #Europa