Economia Serbiei a crescut cu 2,1% in primul trimestru din 2013

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 16:31
1415 citiri
Economia Serbiei a crescut cu 2,1% in primul trimestru din 2013

Economia Serbiei a crescut cu 2,1% in primul trimestru din 2013, a anuntat vineri Oficiul de Statistica de la Belgrad, datorita rezultatelor foarte bune inregistrate in sectorul minier, al transporturilor, informatiilor si comunicatiilor.

Guvernul de la Belgrad are ca obiectiv o crestere de 2% anul acesta, dupa un declin de 1,7% in 2012, transmite Reuters.

Ministrul sarb de Finante, Mladjan Dinkic, a estimat luna aceasta ca Produsul Intern Brut al Serbiei ar putea ajunge la aproape 3% in urma majorarii productiei auto la societatea mixta cu Fiat si a perspectivelor privind recolta bogata de cereale.

Mladjan Dinkic a anuntat saptamana trecuta ca vor fi scoase la vanzare 66 societati de stat si vor fi demarate procedurile de insolventa la alte 27 din cele 179 de companii care trec prin restructurare.

"Aceste companii s-au aflat in restructurare de 12 ani si ne costa 750 de milioane de euro pe an. Acest lucru trebuie sa inceteze", a declarat Dinkic.

Cabinetul condus de Ivica Dacic a promis sa implementeze un plan de consolidare fiscala pentru a reduce deficitul bugetar pana la 3,6% din PIB, de la 6,7% din PIB anul trecut, si spera sa discute un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International.

Consiliul European a decis sa aprobe deschiderea negocierilor de aderare cu Serbia, a anuntat vineri Herman Van Rompuy pe contul sau de Twitter.

Conform unor surse diplomatice citate de AFP, negocierile de aderare ar urma sa inceapa "cel mai tarziu in ianuarie" 2014.

#crestere economica Serbia, #evolutie PIB Serbia, #deficit bugetar Serbia , #Europa