Enorma datorie a Europei: Este reala si la fel de mare ca si in 1945

Marti, 11 August 2015, ora 16:48
11921 citiri
Enorma datorie a Europei: Este reala si la fel de mare ca si in 1945
Foto: Wikimedia

Vreme de mai bine de 50 de ani, Europa a facut tot ce i-a stat in putinta sa acopere un trecut rusinos si o datorie de nesters pe care nici acum nu se arata capabila sa o recunoasca la adevarata ei valoare.

Nu are nimic de a face cu crizele datoriilor financiare care au izbucnit in ultimii ani in diverse colturi ale continentului, ci cu o datorie morala ce nu va putea fi platita vreodata, afirma jurnalistul britanic Roger Cohen, intr-un editorial publicat in New York Times.

Miscare sinucigasa

Aproape 36,5 milioane de europeni au murit in perioada 1939-1945 ca urmare a ororilor declansate de Al Doilea Razboi Mondial.

Jumatate dintre ei erau civili, iar aproape 6 milioane reprezinta evreii persecutati de toate guvernele complice ale celui de-al treilea Reich: din Vichy-Franta, pana in mult mai recea capitala a Lituaniei, Vilnius.

"Niciun alt conflict din lume nu a inregistrat un numar atat de mare de victime intr-un timp atat de scurt", arata Tony Judt in volumul "Postwar".

Razboiul declansat de nazisti a reprezentat apogeul a 31 de ani de miscari politice sinucigase din Europa, care au inceput cu Primul Razboi Mondial.

Intr-un continent in ruine, milioane de refugiati bantuiau printre vestigiile fostei civilizatii europene. Granite au fost retrasate mutand populatii intregi intr-o parte si alta ca pe simpli pioni pe o tabla de sah.

Germania a fost taiata in doua, iar intelegerea de la Yalta i-a dat dreptul lui Stalin de a se declara stapan pe Europa de la est de Elba.

In acel moment, Europa s-a pierdut pe sine, si-a pierdut caracterul multietnic care o definise pana atunci.

Germania mai adapostea doar 21.450 de evrei dintr-o populatie de 600.000. Pentru mult timp, Europa a refuzat sa isi aminteasca acest lucru.

Datorii nesterse

In acest moment de criza, cand Europa pare sa rabufneasca iarasi din interior, o amintire a traseului parcurs de continent de la 1945 si pana acum ar reprezenta macar un minim omagiu adus celor 36,5 milioane de victime.

Fara acest punct de referinta e imposibil sa percepi in adevarata lor lumina noile dileme europene: de la excesul de forta politica manifestat de Germania, la amenintarea reprezentata de Vladimir Putin, la criza actuala a refugiatilor si pana la pastrarea monedei unice.

Moneda euro pare sa declanseze la randul ei razboaie politice, armistitii de moment si iarasi alte crize si datorii.

In 2005, dupa ce presedintele francez Jaques Chirac a incalcat un stravechi tabu, vorbind despre rolul Frantei in politica de exterminare a evreilor din Europa nazista, alt oficial de la Paris recunostea acest lucru.

Intr-o vizita oficiala in Israel, premierul de atunci al Frantei Jean-Pierre Raffarin, declara ca "Franta va fi pe veci legata de aceasta datorie pe care a mostenit-o".

La fel, datoria Germaniei catre Europa nu va putea fi niciodata platita. Este reala si la fel de mare ca si in 1945.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datorii morale Germania, #crime razboi Europa, #tensiuni politice UE, #criza zona euro , #Europa