Euro, fantoma care ii bantuie pe tehnocrati

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 18:59
2123 citiri
Euro, fantoma care ii bantuie pe tehnocrati

Paul Krugman, unul dintre economistii care a primit premiul Nobel, sustine ca tehnocratii au o reputatie cel putin discutabila si clasifica uniunea monetara a zonei euro drept un proiect dubios, fortat de liderii europeni, care nu au luat in calcul diferentele majore dintre Europa si SUA.

Unul dintre cele mai vehiculate cuvinte in ultima perioada, cel putin in privinta economiei politice este cel de "technocrat". Acestia sunt cunoscuti drept creatorii conceptului de moneda unica europeana, dar care au ignorat complet factorii uman si cultural in timpul procesului, scrie The New York Times.

In plus, in opinia lui Krugman, introducerea euro pe piata a fost un procedeu lipsit de calcule temeinice si fara sa fie analizate costurile si beneficiile unui proiect de o asemenea amploare.

"Marsul fortat al Europei catre o moneda unica a fost, de la inceput, un proiect dubios, fara o analiza obiectiv. Economiile tarilor de pe continent sunt prea disparate si diferite ca sa poata lucra impreuna si sa raspunda regulilor implicate de o uniune monetara.

In plus, spre deosebire de SUA, tarile europene nu fac parte dintr-un singur bloc, cu un buget unic si cu o piata a muncii unita, cu angajati care vorbesc aceeasi limba", spune Krugman.

Acesta sustine ca tehnocratii au fortat economia si au introdus euro, ignorand avertismentele analistilor. Drept urmare, lucrurile nu au mers asa cum si-au dorit. Mai mult decat atat, tehnocratii au presat cand nu a fost cazul.

De exemplu, au insistat ca Grecia poate evita falimentul prin masuri de austeritate drastice. Dar, cei care au facut calculele corecte isi dau seama ca realitatea este cu totul alta."

Paul Krugman critica si Banca Centrala Europeana (BCE), pe care o considera "institutia tehnocrata suprema". Anul trecut, aceasta a promovat o politica de reduceri bugetare, argumentand ca in acest fel economia isi va reveni.

Un an mai tarziu si cu o Europa in criza, BCE inca ezita sa ia masurile necesare. Saptamana trecuta, Mario Draghi, noul presedinte al institutiei a anuntat ca "ancorarea anticipatiilor inflationiste" reprezinta "contributia majora pe care o poate face banca in combaterea crizei.

Krugman respinge categoric acest principiu si spune ca tehnocratii adevarati s-ar fi intrebat ce rost are afirmatia lui Draghi in contextul in care rata somajului a deposit 9% iar dobada datoriilor SUA a ajuns la 2%.

De asemenea, tehnocratii adevarati, in opinia lui Krugman ar avea curajul sa ia masurile care se impun pentru stoparea crizei. Totusi, Draghi, Papademos si Monti sunt doar politicieni care denatureaza discursul economic si "saboteaza" solutiile adevarate din ratiuni ce nu tin de sfera economica.

#euro zona euro, #criza zona euro, #masuri bce criza euro , #Europa