Euro va supravietui "Grexit-ului", dar va urma cosmarul (VIDEO)

Sambata, 26 Mai 2012, ora 13:58
3134 citiri
Euro va supravietui "Grexit-ului", dar va urma cosmarul (VIDEO)

Europa trece printr-o perioada extrem de stresanta, in care pericolul de a se sparge zona euro devine iminent. Economistul Citigroup, Michael Saunders, a explicat pentru Forbes ce s-ar intampla in cazul in care Grecia va parasi regiunea.

Odata ce o iesire a statului elen din regiune va fi decisa, UE si FMI vor lua masuri urgente pentru limitarea daunelor economice si sociale care apar in timpul tranziitilor, potrivit Forbes..

In acelasi timp, drahma, sau o moneda complet noua a Greciei, va trece la "putere" si va ramane la un nivel depreciat pentru cel putin cinci ani.

"Falimentul Greciei ar fi unul sever, o contractie economica de 10% in anul 2013 alaturi de o inflatie tot mai mare, iar impactul asupra intregii Europe va fi unul critic", noteaza economistul.

In opinia acestuia, un exit al Greciei din regiune ar duce inevitabil la o contagiune economica si financiara negativa a celorlalte tari din zona euro. Efectele negative incep sa se vada la periferia Europei mai ales in depozitele bancare si investitiile directe.

Grecia ar putea fi cazul extrem, insa problemele sale sunt frecvente in randul economiilor periferice, inclusiv Spania si Italia. Ca atare, Saunders se asteapta la un "Grexit" urmat de raspunsuri politice de mare anvergura.

Printre acestea s-ar numara o repornire a operatiunilor de refinantare ale BCE pe termen lung. Imediat dupa, ar urma o runda de salvare pentru Portugalia si Irlanda si cel mai probabil o incercare de salvare a Spaniei, sustinuta de catre Troica(FMI, Comisia Europeana si BCE).

Factorii de decizie ar fi nevoiti sa acorde sprijin pietelor spaniole si italiene de obligatiuni suverane. Un sistem imbunatatit de garantare a depozitelor si utilizarea planificata a mecanismului european de stabilitate pentru recapitalizarea bancilor ar intra in joc mai tarziu.

Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.

"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o interventie din partea Germaniei, Mecanismului European de Stabilitate, Fondului European de Stabilitate Financiara si Fondului Monetar International, care va costa probabil sute de miliarde de euro", anticipeaza Georgios Tsapouris, analist la institutia britanica de private banking Coutts.

BCE are un capital varsat de 6,4 miliarde euro si este, practic, un joint venture intre cele 17 banci centrale din zona euro. In total, capitalul si rezervele Eurosistemului bancilor centrale din zona euro totalizeaza 86 miliarde de euro.

Bancile centrale vor fi nevoite sa distribuie intre ele pierderile provocate de iesirea Greciei din zona euro in conformitate cu formula de capital a BCE, care stabileste contributiile fiecarui stat la finantarea institutiei in baza marimii economiei si populatiei. Germania ar prelua cea mai mare povara, reprezentand 27% din totalul pierderilor.

Pe locul al doilea ar fi Franta. Statul francez ar fi expus la pierderi de 66,4 miliarde euro, iar bancile ar ramane cu 20 miliarde euro in credite nerecuperabile, potrivit unui studiu prezentat recent de Scoala de Management IESEG din Lille.

Analistii Citigroup considera ca iesirea Greciei din euro poate fi izolata de catre factorii de decizie pentru a evita mai multe plecari in lant. Insa, acest lucru ar insemna o realizare considerabila.

Intre timp, problemele in curs de desfasurare din Europa continua sa puna presiune pe euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grexit euro, #Grecia iesire zona euro, #BCE criza euro, #euro criza grecia, #efecte faliment Grecia , #Europa