Europa de Est isi pierde atractivitatea pentru outsourcing

Marti, 26 Mai 2009, ora 09:32
1436 citiri
Europa de Est isi pierde atractivitatea pentru outsourcing

Tarile est-europene care s-au integrat in 2004 in Uniunea Europeana nu mai reprezinta o destinatie atractiva pentru transferul unitatilor de productie sau a unor activitati de servicii, companiile preferand state precum Tunisia, Maroc, Egipt si Iordania, potrivit unui studiu al companiei AT Kearney.

Analistii companiei de consultanta manageriala AT Kearney au utilizat 43 de criterii, grupate in trei categorii, pentru a masura capacitatea statelor de a atrage activitatile transferate de catre companii straine, potrivit Mediafax.

Primul dintre acestea, atractivitatea financiara (are o pondere de 40% din nota totala), include nivelul remuneratiilor, costul infrastructurii, fiscalitatea si reglementarile.

A doua categorie, calitatea si disponibilitatea fortei de munca (30% din nota finala), tine cont in primul rand de nivelul educatiei.

Mediul de afaceri (30% din nota finala) include factori precum calitatea infrastructurii si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Raportul anual al Conferintei Natiunilor Unite privind Comertul si Dezvoltarea (CNUCED), referitor la investitiile straine directe, publicat saptamana trecuta, confirma scaderea atractivitatii statelor din estul Europei.

Astfel, investitiile straine directe au scazut in 2008 cu 28% in Polonia, usor peste declinul mediu de 25,3% din tarile dezvoltate.

In Cehia a vut loc o crestere de 2,6%, iar in Ungaria de 7,7%, dar avansul nu va fi de durata, se arata intr-un articol al Le Monde.

Spre exemplu, Romania si Bulgaria, care au aderat mai tarziu la UE, in ianuarie 2007, sunt inca destinatii atractive. In 2008, investitiile straine directe au crescut in Romania cu 34,1%.

Romania si-a imbunatatit semnificativ pozitia mondiala ca destinatie atractiva pentru outsourcing, urcand 14 pozitii in ultimii doi ani, pana pe locul 19, in principal datorita imbunatatirii conditiilor din mediul de afaceri, iar Bulgaria s-a plasat pe locul al 13-lea.

Este insa foarte probabil ca avantajul competitiv al acestor tari sa se reduca rapid, asa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte tari care au aderat anterior la UE, considera Norbert Jorek, asociat la A.T. Kearney in New York, coautor al studiului.

Astfel, dupa aderarea in 2004 a primelor zece state rasaritene, acestea au fost atractive pentru investitii datorita proximitatii geografice si a costului redus al fortei de munca.

In timp, aceste avantaje s-au atenuat. In clasamentul pe 2009 efectuat de A.T. Kearney, Cehia ocupa numai pozitia a 32-a in randul statelor atractive pentru transferarea unor operatiuni de servicii de catre companii straine.

In 2004, Cehia s-a plasat pe locul al patrulea. Slovacia, Polonia si Ungaria au coborat la randul lor in clasament, in timp ce Egiptul a urcat de pe locul al 13-lea pe pozitia a sasea, iar Tunisia a avansat de pe locul 26 pe 17.

Decalajul intre costul de productie si cel al fortei de munca din tarile rasaritene si cel occidentale s-a redus, in special in tarile mai apropiate de vest, precum Ungaria si Polonia.

Diferenta s-a mentinut in Estonia si Letonia, dar forta de munca specializata este insuficienta, a explicat Jorek. Tari precum Slovacia, care au aderat recent la zona euro, sunt mai scumpe decat destinatii din zona dolarului.

In cazul Cehiei si Poloniei, deprecierea recenta a coroanei si a slotului reprezinta avantaje competitive temporare, si nu pot sta la baza unor decizii de investitii pe termen mediu si lung.

Calitatea si disponibilitatea fortei de munca egiptene sunt mai bine notate de catre A. T. Kearney comparativ cu Ungaria, Slovacia si Estonia, iar aceste criterii vor deveni preponderente, in special pentru companiile de inginerie, considera Jorek.

El este convins ca procesul de outsourcing al unor activitati va incetini numai temporar, din cauza crizei. Astfel, chiar daca grupuri precum Renault renunta in prezent la astfel de proiecte, le va relua mai tarziu, a mai spus Jorek.

Primele trei state clasate in studiu, India, China si Malaezia, si-au mentinut pozitiile din 2004, primul an de publicare a studiului, pana in prezent.

#atractivitate, #destinatie, #europa, #outsourcing , #Europa