Europa de Est, sprijnita cu 25 miliarde euro

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 10:01
1268 citiri
Europa de Est, sprijnita cu 25 miliarde euro

Marile banci de dezvoltare vor sprijini creditorii din Europa de Est cu 25 miliarde euro Banca Mondiala (BM), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI) au lansat un plan comun pe doi ani in care vor acorda pana la 25 de miliarde euro (31,7 miliarde dolari) pentru sprijinirea bancilor din Europa Centrala si de Est, scrie Reuters.

Actiunea celor trei mari banci vine in contextul in care statele membre ale Uniunii Europene vor discuta acordarea de ajutoare pentru banci, in cadrul unui summit de urgenta ce va fi tinut duminica. Intr-un comunicat obtinut de Reuters, bancile au aratat ca vor acorda finantari pentru stabilizarea bancilor afectate de criza economica globala si pentru sprijinirea companiilor mici si mijlocii, in obtinerea de capital.

De asemenea, bancile vor conlucra cu creditorii din Europa de Vest, pentru sprijinirea subsidiarelor acestora din estul si centrul Europei. Planul va fi anuntat oficial vineri.

Conform schemei, BERD va aloca 6 miliarde euro anul acesta si in 2010, iar BEI va pune la dispozitia bancilor 11 miliarde euro, dintre care 5,7 miliarde euro imediat. Banca Mondiala va aloca pana la 7,5 miliarde euro pentru proiecte de infrastructura si comert. 

#banca, #companie, #creditori , #Europa