Europa in cautarea unei alternative la gazul rusesc

Duminica, 16 Martie 2014, ora 12:00
1522 citiri
Europa in cautarea unei alternative la gazul rusesc

Liderii europeni, care se vor intalni joi si vineri la Bruxelles (20 - 21 martie), vor cauta modalitati prin care sa micsoreze dependenta blocului european de gazul rusesc, in conditiile in care pregatesc o serie de sanctiuni economice impotriva Moscovei, in contextul crizei din Ucraina.

"Consiliul European este ingrijorat cu privire la nivelul ridicat al dependentei energetice europene, in special in ceea ce priveste gazele naturale si solicita intensificarea eforturilor de reducere a acestei dependente, in special in cazul statelor membre care au cea mai mare nevoie de acest gaz", conform proiectului concluziilor acestei intalniri la varf, informeaza EU Observer.

Importurile de gaz natural lichefiat(LNG) ar putea fi o optiune

Importurile de gaz natural lichefiat (LNG) - inclusiv din SUA unde "revolutia" declansata de exploatarea gazelor de sist a dus la reducerea pretului la gaze - ar putea fi o optiune, alaturi de o imbunatatire a eficientei energetice, de modernizarea infrastructurii, crearea de facilitati pentru stocarea gazului natural si obiectivul pe termen mai indelungat privind cresterea productiei locale de energie din surse regenerabile.

"Obiectivele realizarii pietei interne a energiei pana in 2014 si dezvoltarea interconexiunilor pentru a pune capat izolarii statelor membre fata de retelele europene de gaze si electricitate pana in 2015 ramane o prioritate", conform proiectului de concluzii.

O parte din reactia UE fata de invazia rusa din Ucraina il reprezinta si stoparea proiectului de gazoduct South Stream, proiect care ar fi accentuat dependenta tarilor din sud-estul Uniunii Europene de gazul din Rusia.

"Nu acceleram negocierile privind gazoducte asa cum este South Stream. Aceste negocieri vor fi intarziate", a declarat recent comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, pentru publicatia germana Die Welt.

Dependenta de gazul rusesc variaza mult de la stat la stat in cadrul UE

Dependenta de gazul rusesc variaza mult de la stat la stat in cadrul UE - astfel, Bulgaria este dependenta in proportie de peste 90% de exporturile din Rusia, in timp ce Romania - care dispune de propriile rezerve naturale de gaz si petrol, dar si de o retea de hidrocentrale si de o centrala nucleara - importa doar 25% din necesarul sau de gaze naturale din Rusia.

In ceea ce priveste puterile europene, Germania importa aproximativ 35% din necesarul sau de gaz din Rusia, in timp ce Franta si Marea Britanie sunt aproape indiferente la gazul rusesc - necesarul energetic al Frantei este asigurat in mare parte de centralele nucleare, iar britanicii importa gaz lichefiat si doar aproximativ 1% din necesarul lor de gaze naturale este asigurat de Rusia.

Intre timp, Polonia, care importa aproximativ 70% din necesarul de gaze naturale din Rusia, precum si Ungaria, Republica Ceha si Slovacia - asa-numitul grup Visegrad - au solicitat Washington-ului sa-si ridice obstacolele legislative privind exportul de gaze de sist americane in Europa.

Premierul polonez Donald Tusk a abordat aceasta problema si cu ocazia intalnirii de miercuri, la Varsovia, cu cancelarul german Angela Merkel.

"Am discutat despre posibilitatea tehnica de a importa gaze din America, daca vom putea face acest lucru in viitor si am ajuns la concluzia ca suntem de aceeasi parte a baricadei", a precizat Donald Tusk intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german.

Premierul polonez a reiterat, de asemenea, sugestia formulata de multa vreme de Polonia, conform careia statele membre ale UE ar trebui sa se consulte intre ele inainte de a semna contracte de import de gaze din Rusia. Angela Merkel a fost mai putin convinsa de aceasta sugestie, invocand faptul ca nu guvernele cumpara gaz din Rusia, ci companiile private care au nevoie de el.

Conform Asociatiei companiilor de infrastructura pentru gazele naturale din UE, GIE, blocul european dispune de rezerve pentru cel putin o luna daca nu ar mai primi importurile din Rusia, care ajung in Europa prin infrastructura care traverseaza Ucraina. La 10 martie in UE existau stocuri de 37 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si respectiv 2,5 miliarde de metri cubi de gaze lichefiate. Consumul mediu european de gaz este de aproximativ 40 de miliarde de metri cubi.

#europa gaze, #gaze naturale , #Europa