Europa, in pragul unei noi crize

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 23:26
1622 citiri
Europa, in pragul unei noi crize

Situatia din Irlanda aduce in actualitate iminenta unei noi crize majore in Europa. Speculatiile sunt intarite chiar de afirmatiile facute de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a declarat, duminica, ca Europa "este capabila sa faca fata unei noi crize".

Ferindu-se sa pomeneasca un nume de stat, dar lasand sa se inteleaga clar ca este vorba despre Irlanda si Grecia, state aflate in dificultate si grava fragilitate economica, Barroso a afirmat ca situatia economica din Europa nu s-a imbunatatit substantial, dar ca in cazul unei noi puseu al crizei, UE are toate mijloacele financiare necesare pentru a face fata.

"Avem toate instrumetele pentru a raspunde, in cazul in care va urma o noua criza", a spus Barroso pentru Europe 1.

Barroso a mai spus ca nu vrea sa alimenteze speculatii, pentru ca rolul factorilor politici este sa calmeze momentele de nervozitate ale pietelor finaciare. Presedintele Comisiei Europene s-a referit la Irlanda si la manifestatiile de protest din aceasta tara, afirmand ca intelege nemultumirea populara, dar nivelul datoriei Irlandei a ajuns acolo unde trebuie intervenit.

"In plus, in Irlanda a intervenit Europa, care nu este o putere straina, ci sunt partenerii Irlandei, care doresc ca tara sa depaseasca deficitul major pe care l-a acumulat si care pune in pericol nu doar Irlanda, ci si Europa", a mai spus Barroso.

Barroso a laudat unitatea europeana, a laudat Germania, dar si politica coerenta dusa de Marea Britanie, mai ales in raport cu situatia critica din Irlanda. In plus, Barroso a avut un mesaj special pentru presedintele Frantei.

"Tensiunile din vara dintre UE si Franta au fost depasite.
Problema rromilor expulzati este o chestiune care tine de trecut, iar despre Nicolas Sarkozy a spus ca este un pro-european despre care, in cel mai rau caz, se poate afirma ca are un stil specific si atat", a mai afirmat Barroso in cursul interviului acordat pentru Europe 1.


Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europa, #criza, #barroso , #Europa