Europa, mai saraca din cauza preturilor mari la petrol si alimente

Marti, 01 Iulie 2008, ora 09:51
1066 citiri
Europa, mai saraca din cauza preturilor mari la petrol si alimente

Preturile in crestere la energie si alimentele de import fac Europa mai saraca, a declarat, luni, comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia.Potrivit acestuia, Europa trebuie sa recunoasca ca trimite parte din veniturile sale peste hotare, catre producatorii si exportatorii de petrol sau catre alti producatori de materii prime precum cereale sau minereu de fier.


'Europa este dependenta de energia din alte parti ale lumii iar noi importam un numar mare de marfuri. Asta inseamna ca economiile europene devin mai sarace din cauza acestor preturi in crestere', a declarat Almunia in fata Comitetului economic al Parlamentului European.


Almunia considera ca dezechilibrul dintre oferta si cerere este cauza acestor preturi mari, in conditiile in care economii in dezvoltare precum China cumpara tot mai mult petrol. 'Oferta nu a raspuns', a adaugat comisarul european.


Saptamana trecuta, natiunile producatoare de petrol au respins pledoaria UE pentru majorarea productiei afirmand ca speculatorii sunt de vina pentru cresterea semnificativa a preturilor si ca este suficient titei in pamant.


Cotatia titeiului a atins luni o noua valoare record, de peste 143 dolari/baril.


In preturi curente, europenii cheltuiesc, in prezent, peste un miliard euro (1,57 miliarde dolari) pe zi pentru achizitia de petrol.

UE produce sub o cincime din petrolul de care are nevoie.