Europa nu poate depasi criza. Este divizata de nationalism!

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 12:00
3829 citiri
Europa nu poate depasi criza. Este divizata de nationalism!

Criza europeana are radacini prea adanci pentru a se dizolva in urma unei simple strategii de politica monetara aplicata de Banca Centrala Europeana.

Relaxarea cantitativa ar putea urni motorul gripat al zonei euro, dar nu va rezolva problemele structurale ale Uniuni Europene, sustine analistul american George Friedman.

Urmand cu intarziere un model pe care Rezerva Federala l-a aplicat inca de acum 7 ani, Banca Centrala Europeana se arata dispusa sa infuzeze o cantitate masiva de bani in economiile statelor membre ale zonei euro.

Cu toate acestea, modelul american va fi implementat intr-un stil propriu Europei, un stil care arata cat de subreda este constructria Uniunii, arata Friedman, intr-o analiza Stratfor.

Diferente majore

Emisiunea monetara pregatita de BCE se asemana doar pana intr-un punct cu actiunea intreprinsa de Rezerva Federala in 2008. Americanii au tiparit atunci banii si i-au absorbit prin emiterea unor tiluri de stat si achizitia unor datorii corporatiste.

In ciuda speculatiilor privind declansarea unei hiperinflatii, Statele Unite au reusit sa risipeasca rapid temerile, ba chiar sa inregistreze o rata de crestere economica de 5% in ultimul trimestru al anului trecut.

In zona euro, actiunea se va derula dupa un scenariu propriu: BCE va lansa o noua emisiune monetara in euro, urmand ca fiecare banca centrala a unui stat sa-si gestioneze imprumutul garantat de stat, neavand voie sa cumpere titluri garantate de catre alte guverne din zona.

Un mod destul de clar de a demonstra ca politica din zona euro se rezuma la: "Fiecare pe limba lui piere!".

Desi efectul vizibil al crizei europene se intrevede in slabele palpairi ale economiei din zona euro, aceasta isi are radacinile in diferentele politice, sociale, culturale si morale intalnite la tot pasul in Uniunea Europeana.

Razboiul Draghi-Merkel

A devenit deja clar ca Banca Centrala Europeana va initia masura de relaxare cantitativa dupa aceasta regula pentru a acoperi datoriile inregistrate de majoritatea membrilor zonei euro.

Tarile membre nu sunt dispuse sa intervina pentru a acoperi gafele unui stat vecin si nu doresc sa se expuna direct sau prin intermediul BCE la povara unor credite contractate de codasii Europei.

In special guvernul de la Berlin incearca din rasputeri sa evite un scenariu in care o Europa paralizata de criza economica ar atarna exclusiv pe umerii Germaniei. Angela Merkel s-a opus pana acum politicii de relaxare cantitativa, in ciuda situatiei alarmante din sudul Europei si a reducerii consumului, chiar daca acest lucru a dus intr-un final la incetinirea turatiei motoarelor economiei germane.

In cele din urma, s-a ajuns la concluzia ca o noua emisiune de bani in zona euro este necesara, dar asta abia dupa ce un intreg razboi al nervilor a fost dus intre presedintele BCE, Mario Draghi si cancelarul Angela Merkel.

Cel mai probabil, cancelarul german a reactionat in fata perspectivei negre de a pierde una dintre cele mai importante piete de desfacere a marfurilor germane: cea din Europa.

Cu un produs intern brut asigurat in proportie de 50% de exporturi, Germania nu isi putea permite sa piarda avantajul accesului liber pe pietele din Uniune, dar in niciun caz nu da vreun semn ca ar avea de gand sa stearga datoriile celorlalte state.

Acordul convenit de cei doi este o politica de genul "Scapa cine poate", singurele elemente neclare fiind sumele care ar urma sa fie distribuite de-a lungul si de-a latul zonei euro.

Ipocrizie teutona

Metoda inedita prin care Banca Centrala Europeana va infuza banii in economiile din zona euro ar putea, in cel mai fericit scenariu, sa rezolve criza economica. Ramane insa problema lipsei de unitate in cadrul UE, unde Grecia si Germania, desi membre ale aceleiasi constructii politico-economice europene nu impartasesc aceeasi soarta.

In Statele Unite, parintii Constituiei i-au asigurat oricarui american dreptul la cautarea fericirii. In Uniunea Europeana, pacea si prosperitatea au fost promise locuitorilor din tarile membre. Pacea eterna si prosperitatea continua sunt insa o himera, fundamentul UE parand a fi alcatuit in acest moment din cel mai fin nisip, crede analistul Stratfor.

Europa si-a aratat limitele in fata termenului sec de "relaxare cantitativa", dar acest lucru nu impiedica Germania sa pozeze in continuare pe post de centru vital al unei promisiuni iluzorii.

Pusi in fata recesiunii Greciei, liderii europeni pot reactiona calm, dar aceasta nu ofera un raspuns intrebarii "Ce rost isi mai au Europa Unita si institutiile sale?".

Daca poti sa te separi sau poti sa fii exclus din Uniune, daca poti inchide frontiera in fata est-europenilor aflati in cautarea unui loc de munca, in Danemarca, inseamna ca poti la fel de bine sa impui un embargou pe produsele nemtesti importate. Si, daca acest lucru este posibil, care ar mai fi atunci soarta Germaniei?

Europa se apropie cu viteza de un punct crucial in existenta sa, iar lipsa de unitate si functionarea UE ca un simplu tratat poltic incheiat intre mai multe tari nu fac decat sa arate ca Europa ramane in continuare un continent si nu o idee.

The European Union, Nationalism and the Crisis of Europe is republished with permission of Stratfor.

#relaxare cantitativa zona euro, #Merkel Draghi relaxare cantitativa, #nationalism zona euro , #Europa