Europa ramane divizata in legatura cu exploatarea gazelor de sist

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 10:00
1649 citiri
Europa ramane divizata in legatura cu exploatarea gazelor de sist

Þarile din Europa au opinii impartite referitoare la exploatarea gazelor de sist care a provocat un boom energetic in Statele Unite, insa ale carei riscuri pentru mediu naste prudenta pe Batranul Continent.

Explorarea gazelor de sist a inceput in unele tari europene, insa niciuna nu a inceput exploatarea acestora, conform datelor primite de France Presse. In plus, cantitatea exacta a acestor rezerve nu a fost stabilita, comenteaza vineri AFP.

Cei care sustin exploatarea gazelor de sist considera ca acestea ar permite reducerea facturii energetice in Europa.

Din contra, altii estimeaza ca gazele de sist nu reprezinta o "reteta miraculoasa", atragand atentia asupra conditiilor mai dificile de exploatare in Europa - data fiind complexitatea formatiunilor geologice si densitatea demografica - si riscurile de poluare ca urmare a tehnologiei fracturarii hidraulice.

Tarile care au dat unda verde explorarii gazelor de sist

Polonia doreste astfel sa-si reduca dependenta de gazul rusesc. Cincisprezece grupuri internationale s-au aratat interesate, 44 foraje de explorare au fost deja realizate. ExxonMobil s-a retras insa din cauza rezultatelor nesatisfacatoare. Exploatarea ar putea incepe in 2014.

Marea Britanie: foraje de explorare prin fracturare hidraulica au fost autorizate in decembrie 2012.

Romania, Ungaria si Spania au acordat de asemenea autorizatii de explorare si sustin gazul de sist, adauga AFP.

Lituania a adoptat un proiect de lege pe 30 mai care deschide calea unui contract de prospectare si explorare cu compania americana Chevron.

Bosnia dispune de un contract de foraj de explorare.

Desi Suedia si Danemarca au emis licente de explorare, sistul nu este o prioritate in "mixul" lor energetic si in cele doua tari exista in continuare reticente privind fracturarea hidraulica.

Cine spune "Nu" gazelor de sist

Franta: Prima tara care a interzis fracturarea hidraulica in 2011 din cauza riscurilor pentru mediu. Bulgaria si regiunea spaniola Cantabria au facut la fel.

De asemenea, Italia a subliniat in strategia sa nationala ca nu are nicio intentie sa se angajeze intr-o eventuala exploatare a gazelor de sist.

Nehotaratii

Germania nu a dat unda verde forajelor de explorare. Cancelarul german Angela Merkel nu si-a exprimat niciodata opozitia totala fata de fracturarea hidraulica, insa a reiterat faptul ca ar trebui demonstrata absenta pericolelor si utilizarea acestui procedeu ar trebui sa strict supravegheat.

Olanda a acordat doua permise de explorare, insa 'din cauza potentialului impact asupra mediului, guvernul investigheaza in legatura cu riscurile pe care le presupune acest procedeu inainte ca societatile sa inceapa forajele'.

In Belgia sunt in curs de desfasurare studii privind riscurile exploatarii gazului de sist.

In Cehia, este in pregatire un moratoriu care suspenda pana la doi ani orice activitate de cercetare in acest domeniu.

Austria a afirmat ca este nevoie de un studiu de impact asupra mediului pentru orice foraj de explorare. Pana in prezent nu a fost lansat niciun astfel de studiu.

In Slovacia, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia, Rusia, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Kosovo si Albania nu s-au acordat licente de explorare fie din cauza rezervelor scazute, fie pentru ca sunt preferati alti combustibili. Explorarea gazului de sist a fost abandonata in Portugalia.

#explorare gaze sist Europa, #exploatare gaze sist Europa, #gaze sist tari europene , #Europa