Europa se pregateste de razboi? NATO trimite trupe in est, Lituania se teme ca va avea soarta Crimeei

Luni, 31 Octombrie 2016, ora 14:52
5544 citiri
Europa se pregateste de razboi? NATO trimite trupe in est, Lituania se teme ca va avea soarta Crimeei
Foto: Wikimedia

"Fiecare cetatean lituanian ar putea deveni o tinta", avertizeaza Darius Jauniskis, seful departamentului de securitate din Lituania, referitor la o posibila invazie a Rusiei si anexarea fostei republici ex-sovietice de la Marea Baltica.

Lituanienii par de-a dreptul alarmati de un posibil atac rusesc asupra tarii lor, dar, in acelasi timp, tarile NATO se pregatesc sa consolideze pozitia Aliantei in estul Europei din acelasi motiv, relateaza IB Times.

In orasele Lituaniei, populatia are un nou ghid de supravietuire de 75 de pagini tiparit in zeci de mii de exemplare. Din el inveti cum sa faci fata unui atac al rusilor sau cum sa reactionezi la vederea tancurilor si sa depistezi minele raspandite de invadatori.

"Este foarte important ca populatia sa fie constienta de aceste pericole si sa reziste in fata unor elemente dusmanoase. In acest fel, va fi mult mai greu pentru un agresor sa creeze mediul propice pentru o invazie militara", suna instructajul de depistare al potentialilor spioni rusi din Lituania.

La doi ani si jumatate dupa anexarea peninsulei Crimeea, vecinii de la Marea Baltica ai rusilor se tem ca Moscova le pregateste aceeasi soarta.

Insa, un conflict intre Lituania si Rusia ar avea consecinte globale, din 2004 fosta republica ex-sovietica de la Marea Baltica fiind membra a NATO.

Riscul unei agresiuni rusesti in regiune nu predomina numai in mintea lituanienilor. Liderii NATO au reactionat la amenintarea de Securitate reprezentata de Moscova prin comasarea unor trupe in estul si sud-estul Europei.

Miscarile de personal combatant NATO din flancul estic al spatiului euro-atlantic reprezinta cea mai mare concentrare de forte pusa in scena in Europa de la sfarsitul Razboiului Rece si pana in prezent.

"NATO depinde in totalitate de conducerea Statelor Unite si de vointa americanilor de a-si ajuta neconditionat aliatii", a comentat Richard Shirreff, fostul comandant secund al trupelor aliate din Europa, intr-un interviu acordat publicatiei The Atlantic.

600 de militari germani urcati pe blindate ar urma sa ajunga anul viitor in micutul stat baltic, in vreme ce tinerii lituanieni cu varste intre 19 si 26 de ani au fost chemati sa reia traditia stagiului militar obligatoriu.

De asemenea, populatia din Germania a fost sfatuita inca din vara sa isi faca din timp rezerve de apa si hrana, in acest moment raza de actiune a rachetelor plasate de Rusia in enclava Kaliningrad depasind distanta inregistrata pana la Berlin.

O ingrijorare se resimte pana si in Romania, unde Ministerul Apararii a anuntat ca va recurge la un program de pregatire militara de cate trei luni a populatiei civile de sex masculin.

Trecerea Armatei Romane la statutul de forta militara alcatuita din personal profesionist a redus numarul soldatilor la doar 80.000, ce-i drept 50.000 dintre acestia avand experienta in teatrele de operatiuni NATO si ONU.

Lor li se vor adauga si soldatii unei brigazi multinationale a Aliantei, care va fi cantonata la Craiova.

In tabara cealalta, rusii au pus in scena timp de 3 zile un exercitiu de aparare civila in caz de atac nuclear sau chimic in care au fost implicate milioane de persoane, iar in Moscova autoritatile lucreaza la un amplu plan de adapostire a celor 12 milioane de locuitori ai orasului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi europa, #amenuintare Rusia, #trupa NATO Europa, #atac nuclear Rusia , #Europa