Europa "trebuie sa valorifice sansa de a ajunge din nou in frunte"

Joi, 08 Februarie 2007, ora 08:00
1058 citiri

Potrivit lui Dominique de Villepin, Europa este un continent fondat pe dubii si idealuri. Desi mai are doar trei luni in functie, exuberantul premier francez vorbeste putin despre primele si mult despre ultimele atunci cand se refera la viitorul Europei intr-un interviu pentru Financial Times.

Cum Uniunea Europeana celebreaza, luna viitoare, 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, carta sa fondatoare, domnul de Villepin cere o corectare a viziunii "excesiv liberale" a Europei. UE ar trebui relansata cu misiunea de a aborda cele mai mari provocari actuale: pace, justitie, siguranta, imigratie si mediu.

Descriind UE ca cea mai mare "aventura politica si istorica" a secolului trecut, acesta afirma ca Europa trebuie sa continue metoda originala si inspirata de reglementare a relatiilor internationale. "Avem sansa de a aduce Europa din nou pe drumul cel bun", a spus acesta. "Trebuie sa valorificam aceasta sansa de a aseza din nou Europa pe locul sau in lume, care cred ca este in frunte".

Dupa secole de "razboaie, rivalitati si masacre", afirma domnul de Villepin, Europa s-a ridicat ca un model de pace si prosperitate; o constiinta internationala; si o putere esentiala de echilibrare intr-o lume asimetrica.
Acesta afirma ca de fiecare data cand calatoreste - in noile state membre UE precum Bulgaria si Romania saptamana trecuta sau in Orientul Mijlociu si America Latina - gaseste o dorinta a Europei de a contribui si de a reusi.

In opinia domnului Villepin, problemele Europei isi au originea in succesele sale. Acesta recunoaste ca exista o tripla "criza de crestere". Exista in primul rand o criza institutionala in urma respingerii tratatului constitutional european de catre alegatorii francezi si olandezi, tratat care dorea sa stabileasca noi reguli pentru organizatia extinsa de 27 de membri.

In al doilea rand exista o criza a rezultatelor, cetatenii intrebandu-se ce a facut UE pentru ei in ultima vreme.
In al treilea rand exista o criza a semnificatiei Europei. "Proiectul european inseamna doar deschiderea unei singure piete mari, sau Europa inca mai are o ambitie si o vocatie politica reala?"

Vesnic optimist, domnul de Villepin sustine ca aceasta criza este binevenita: respingerea constitutiei a constituit un catalizator pentru schimbare, impiedicand Europa sa mearga inainte mecanic si sa cauzeze o dezbinare si mai mare intre institutiile sale si cetateni. "Cred ca votul francez a fost o avertizare. A spus: 'Aveti grija: despre ce Europa vorbim? Ce Europa vrem? Nu uitati de cetatenii Europei. Nu construiti o Europa in afara statelor si a vietii zilnice a cetatenilor. Nu construiti o Europa pur tehnica, pur legala, care ar fi o constructie artificiala. Nu faceti din Europa o simpla piata".

Pentru a face fata acestor provocari, domnul de Villepin sustine ca UE trebuie sa urmeze urgent reforma institutionala prezentata in tratatul constitutional: sa extinda votul majoritar si sa stabileasca un presedinte permanent al Consiliului European si un ministru european de externe. Acesta masuri ar eficientiza UE dar ar necesita si adoptarea unui nou tratat institutional.

Statele membre ar putea alege punctele cu care sunt de acord din tratatul constitutional existent pentru a le imbina intr-un nou tratat mai mic, acceptabil pentru toate statele si ratificabil de catre parlament; sau UE ar putea imbunatati tratatul constitutional adaugand propuneri, mai ales in domeniul social, pentru a raspunde nevoilor cetatenilor.

Un astfel de tratat marit ar trebui aprobat printr-un alt referendum in Franta - si probabil si in alta parte. Domnul de Villepin afirma ca este in favoarea celei de-a doua optiuni, mai ambitioasa; o pozitie care, in mod ironic, il apropie mai mult de Segolene Royal, candidatul socialist la presedintie, decat de Nicolas Sarkozy, candidatul din propriul sau partid UMP, care este in favoarea unui "mini tratat".

Pasiunea premierului pentru Europa va avea ecouri slabe la Bruxelles. Guvernul sau a fost implicat in unele dispute furioase cu privire la directiva de servicii, la liberalizarea comertului, la competitia politica si la reforma agricola. "Patriotismul sau economic" a fost privit ca protectionism mascat.

Greu de invins, domnul de Villepin nu se rusineaza sa apere interesele nationale. Dar nu considera ca acest lucru este incompatibil cu viziunea europeana.

Intr-adevar, acesta sugereaza ca UE are nevoie de o "mica revolutie" pentru a se asigura ca isi va apara mai bine cetatenii intr-o lume globalizata. "Trebuie sa corectam viziunile liberale excesive pe care le avem despre Europa, care ar trebui sa apere libertatea si pietele, dar si consumatorii si producatorii europeni," a spus acesta. "Ideea pe care o avem cateodata despre o competitie dusa la extreme nu corespunde cu viziunea mea despre Europa."

Sursa: Rador