Experti in securitate: Sirul atentatelor sangeroase din Europa va continua

Joi, 18 Februarie 2016, ora 10:50
2142 citiri
Experti in securitate: Sirul atentatelor sangeroase din Europa va continua
Foto: Wikimedia

Europa pare expusa direct pericolului reprezentat de actiunile teroristilor jihadisti din gruparea Statul Islamic (ISIL) si sunt prea putine motive pentru ca expertii in securitate din UE sa spere ca anul 2016 va fi unul linistit.

De altfel, acestia cred ca atacurile teroriste se vor intensifica, unele dintre ele putand sa aiba o amploare mai mare decat a sangerosului atentat din luna noiembrie de la Paris, soldat cu 130 de morti, anunta International Business Times.

Actiuni simultane

Aliatii europeni ai statelor din Coalitia international care bombardeaza pozitiile ISIL din Siria si Irak risca sa fie tinte ale raspunsului furibund al jihadistilor.

"Urmatorul atentat este de asteptat sa fie mai mare. Tipul de atac pentru care agentiile de securitate si serviciile de informatii din Europa sunt pregatite in acest moment este unul coordonat in mai multe locatii.

Sunt vizate in special orase mari, intre 2-4 orase", a explicat Claude Moniquet fost ofiter al serviciilor de informatii franceze, in prezent seful Centrului de Securitate si Informatii Strategice din Europa.

La mijlocul lunii noiembrie, strazile Parisului au fost scaldate in sange dupa ce un grup de teroristi a deschis focul asupra persoanelor aflate in mai multe locatii din oras: baruri, restaurant, o sala de concerte, un stadion etc.

Cei 130 de morti in urma atacurilor reprezinta cea mai sangeroasa pagina din istoria recenta a Frantei, un numar atat de mare de morti nemaifiind intalnit de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Patru tinte mari

Teroristii le-au spus victimelor din Paris ca aceasta este pedeapsa pentru inteventia Frantei alaturi de Statele Unite in atacurile aeriene organizate impotriva Statului Islamic din Siria si Irak.

Mai multe inregistrari video postate in ultimele luni de conducerea organizatiei teroriste avertizeaza asupra unor atacuri care urmeaza sa fie organizate in Marea Britanie, Franta, Italia si Spania.

Primele trei tari sunt prezente in randul fortelor internationale care incearca sa elimine gruparea din zonele ocupate in Siria si Irak, dar Spania a fost luata la tinta pentru... expulzarea musulmanilor din regat in secolele XV-XVI.

Pentru teroristii recrutati de Statul Islamic un atac victorios asupra unui oras din aceste tari ar urma sa mai indulceasca senzatia amara a infrangerii suferite in mai multe zone din cele doua tari din Orientul Mijlociu.

Numai in luna ianuarie, ISIL a pierdut 14% din teritoriile controlate in Siria si Irak.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atentate teroriste UE, #tinte Statul Islamic, #experti securitate Europa , #Europa