Falimentul unui stat european va avea un efect de domino pentru banci

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 14:34
1170 citiri
Falimentul unui stat european va avea un efect de domino pentru banci

Intrarea unui stat european in incapacitatea de plata a datoriilor va avea un efect de domino dezastruos pentru bancile care detin obligatiuni emise de acesta, a avertizat directorul general al bancii americane JPMorgan Chase, Jamie Dimon, citat de AFP si preluat de Mediafax.

"Daca un stat european devine insolvabil sau daca nu-si va mai putea plati datoria, Europa se va regasi in situatia de a fi nevoit sa salveze bancile care detin obligatiuni ale acestui stat.

Intrarea in incapacitate de plata va agrava situatia declansand o serie de evenimente", a afirmat Dimon pentru publicatia Il Sole 24 Ore.

El s-a aratat dezamagit ca bancile sunt acuzate ca speculeaza cu titlurile de stat, in conditiile in care ele sunt cei mai mari detinatori de astfel de active.

"Este nevoie de o echilibrare mai mare a politicilor economice ale statelor Uniunii Europene", a mentionat bancherul, dand ca exemplu diferentele dintre varstele de pensionare in diferite state europene.

Europa ar trebui, mai degraba, sa modifice conditiile Tratatului de la Maastricht, care nu functioneaza asa ar trebui, apreciaza Dimon. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #chase, #european, #insolventa, #jpmorgan, #stat , #Europa