FBI ancheteaza un posibil atac cibernetic rusesc impotriva Bancii JPMorgan

Joi, 28 August 2014, ora 09:19
1216 citiri
FBI ancheteaza un posibil atac cibernetic rusesc impotriva Bancii JPMorgan

Un posibil atac cibernetic impotriva Bancii JPMorgan Chase, care ar putea sa fie efectuat de catre hackeri rusi sau originari din Europa de Est, este anchetat de FBI, potrivit agentiei Bloomberg, care citeaza surse apropiate dosarului.

"Cooperam cu serviciile secrete americane pentru a stabili amploarea atacurilor cibernetice semnalate recent impotriva mai multor institutii financiare americane", a confirmat miercuri seara J. Peter Donald, un purtator de cuvant al politiei federale americane (FBI), citat de Mediafax.

"Companiile de talia noastra sunt vizate, din nefericire, de atacuri cibernetice aproape zilnic. Ne-am multiplicat nivelurile de aparare vizand contracararea amenintarilor si supraveghem in mod constant nivelul fraudelor", a declarat un purtator de cuvant JPMorgan, fara sa comenteze vreun incident anume.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, aceasta aparare este supusa unei comunicari regulate cu fortele de ordine, care sunt informate cu privire la orice activitate suspecta.

Ce au furat atacatorii

Potrivit Bloomberg, hackerii au furat, la jumatatea lui august, mai multi gigaocteti de date sensibile de la JPMorgan si de la cel putin inca o banca.

Anchetatorii examineaza daca incidentul este legat de infiltrari recente in retele informatice ale mai multor banci europene.

Nivelul de sofisticare al atacului sugereaza ca in spatele lui se afla un Guvern, iar anchetatorii nu exclud o implicare a Rusiei, tinta unor sanctiuni economice impuse de catre state occidentale din cauza crizei ucrainene, potrivit agentiei.

Secretarul american al Trezoreriei Jacob Lew a indemnat la jumatatea lui iuie institutiile financiare americane sa "faca mai mult" in domeniul securitatii cibernetice, prin consolidarea alertarii autoritatilor cu privire la atacuri ale caror victime sunt.

El a avertizat ca un atac cibernetic "reusit" ar putea sa ameninte stabilitatea financiara a Statelor Unite, "erodand" increderea pietelor.

Administratia Obama si-a exprimat in mai multe randuri nemultumirrea fata de comiterea unor atacuri cibernetice, aratand cu degetul catre China, care reproseaza frecvent Washingtonului o "ipocrizie", declarandu-se la randul ei victima unor atacuri informatice si denuntand sistemul de supraveghere vast creat la nivel mondial de catre agentii americane de informatii.

#JPMorgan atac, #atac cibernetic banca , #Europa