Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

eurostat

Fiscalitatea din Romania, printre cele mai scazute din UE. Cum se simte plata taxelor in alte tari europene

Fiscalitatea din Romania, printre cele mai scazute din UE. Cum se simte plata taxelor in alte tari europene


Franta este tara cu cel mai ridicat nivel de fiscalitate din Uniunea Europeana in 2016, urmata de Danemarca si Belgia, potrivit unui studiu publicat joi de Eurostat, informeaza AFP.

Potrivit datelor Eurostat, raportul dintre veniturile din taxe si produsul intern brut, adica ponderea ocupata de suma taxelor si contributiilor sociale in PIB, este de 47,6% in Franta, fata de 47,3% in Danemarca si 46,8% in Belgia.

La polul opus, Irlanda (23,8%), Romania (26%) si Bulgaria (29%) au cele mai mici ponderi ale veniturilor din taxe in PIB.

La nivelul UE, raportul venituri din taxe/PIB era de 40% in 2016, in crestere fata de 39,7% in 2015. In zona euro, veniturile din taxe reprezentau, in 2016, 41,3% din PIB, in crestere usoara fata de 41,2% in 2015.

"Indicatorii fiscali au fost elaborati intr-un cadru armonizat pe baza sistemului european de conturi, care permite o comparatie precisa intre sistemele fiscale si politice intre statele membre UE", a explicat Eurostat.

Analiza principalelor categorii fiscale arata existenta unei diversitati semnificative in randul statelor membre UE.

Astfel, impozitele pe productie si importuri sunt cele mai mari in Suedia (22,6%) si cele mai mici in Germania (10,9%).

Impozitele pe venituri si patrimoniu sunt deosebit de mari in Danemarca (30%), urmata de Suedia (18,8%), fata de 5,4% in Bulgaria.

In sfarsit, Franta este tara cu cele mai mari cotizatii sociale (18,8%), urmata de Germania (16,7%), fata de 1% in Danemarca, unde prestatiile sociale sunt finantate din impozit.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2691 ori
Citeste mai multe desprefiscalitate romania fiscalitate UE