Franta si Germania se contrazic pe rolul BCE

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 13:21
1644 citiri
Franta si Germania se contrazic pe rolul BCE

Rolul Bancii Centrale Europene (BCE) este un subiect de disputa, din nou, pentru Franta si Germania, care si-au exprimat, joi, parerile diferite cu privire la nevoia ca BCE sa intervina pentru a pune capat datoriilor din zona euro, dupa ce achizitiile modeste de obligatiuni nu au reusit sa calmeze pietele.

Confruntata cu un risc pentru costurile sale de imprumut, in conditiile in care ratingul sau de credit AAA se simte amenintat, Franta a cerut o actiune in forta a BCE, potrivit Reuters.

"Rolul BCE e de a asigura stabilitatea euro, dar si de a asigura stabilitatea financiara a intregii Europe. Avem incredere ca BCE va lua masurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiara in Europa", a declarat Valerie Pecresse, purtatorul de cuvant al guvernului francez, dupa o intalnire a cabinetului in Paris.

Ministrul francez de Finante, Francois Baroin a reiterat punctul de vedere al Parisului, ca Fondul European de Stabilitate Financiara ar trebui sa aiba o licenta bancara. In acest mod, Fondul va putea sa se imprumute de la BCE si ar avea mai multa putere sa lupte impotriva raspandirii cirzei.

Cancelarul german, Angela Merkel, insa, a subliniat clar ca Berlinul se opune acestei cereri si rezista presiunii ca Banca Centrala Europeana sa isi asume un rol mai mare in rezolvarea crizei datoriilor, sustinand ca regulile Uniunii Europene interzic o astfel de actiune.

"Din punctul nostru de vedere, BCE nu are posibilitatea de a rezolva aceste probeme. Singura modalitate de a recastiga increderea pietelor a fost implementarea reformelor economice agreate si construirea unei uniuni politice europene mult mai puternice", a declarat Merkel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rolul BCE, #disputa Franta Germania, #BCE criza datoriilor , #Europa