Frontul Europa? SUA trimite cel mai mare transport de armament de dupa Al Doilea Razboi Mondial

Luni, 09 Ianuarie 2017, ora 10:10
13790 citiri
Frontul Europa? SUA trimite cel mai mare transport de armament de dupa Al Doilea Razboi Mondial
Foto: nato.com

2.800 de piese de echipament militar, printre care 87 de tancuri si 144 de vehicule de lupta Bradley, au ajuns la sfarsitul saptamanii trecute din SUA in portul german Bremerhaven pentru a fi incluse in seria de exercitii militare NATO ce se vor desfasura in estul Europei.

Este cel mai mare transport de echipament militar din Statele Unite catre Europa de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar generalul Tim Ray, adjunctul comandamentului militar SUA din Europa recunoaste ca este vorba de o mutare prin care se confirma "angajamentul solid fata de aliatii europeni", informeaza IB Times.

Amenintarea principala pentru liderii NATO ramane Rusia, iar debarcarea trupelor si echipamentului militar in Germania vine la doar cateva saptamani dupa ce agentiile de informatii americane si Casa Alba au acuzat Kremlinul de incercarea de a manipula rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA, lucru admis, cu jumatate de gura, pana si de castigtorul acestora, Donald Trump.

"Este doar o parte din eforturile pe care le depunem pentru a contracara agresiunea Rusiei, a asiugura integritatea teritoriala a tarilor aliate si a mentine o Europa intreaga, prospera si in pace", a declarat generalul Ray.

Revista "Stars and Stripes" a mentionat ca 3.500 de soldati americani ai Brigadei 3 Blidate si din cadrul Diviziei 4 Infanterie vor fi detasati in Europa pe perioada complexului exercitiu NATO, denumit Operatiunea Atlantic Resolve.

Comandamentul central al brigadei americane va fi in Polonia, dar subunitati ale acesteia vor fi amplsate pe teritoriul Romaniei, Bulgariei si in tarile baltice.

Totodata, aviatia americana este gata sa mute in Polonia 1.800 de combatanti, alaturi de 10 elicoptere Chinook, 50 de aparate Black Hawk, 24 de elicoptere de atac Apache si o unitate Striker, cantonata pentru moment din Germania.

De altfel, exercitiul Atlantic Resove este doar preambulul unei prezente militare NATO sporite in regiunea de est si sud-est a Europei. Pe langa militarii americani, aviatia britanica va trimite avioane de vanatoare in zona Marii Negre, precum si un batalion de infanterie motorizata in Estonia, in vreme ce germanii au anuntat deplasarea unor trupe insotite de blindate catre Polonia.

Conform planurilor stabilite de liderii NATO, trupele deplsate la inceputul acestui an in zona Europei de Est vor ramane cantonate in regiune pentru aproximativ 12 luni, pozitiile lor schimbandu-se prin rotatie, la cateva luni.

#debarcare trupe americane Europa, #exercitiu NATO Europa de Est, #Operatiunea Atlantic Resolve, #exercitiu NATO 2017, #trupe NATO Romania , #Europa