Grecii si rusii muncesc cel mai mult dar au cele mai proaste rezultate

Marti, 11 August 2015, ora 09:51
2113 citiri
Grecii si rusii muncesc cel mai mult dar au cele mai proaste rezultate
Foto: Pixabay

Dupa greci, rusii sunt cei mai harnici muncitori din Europa, insa efortul lor trece nebagat in seama din cauza lipsei de productivitate a muncii.

In termeni masurati in PIB produs pe ora lucrata, Rusia este codasa clasamantului cu un punctaj de 25,9, chiar si sub Grecia, care atinge 36,2. Oricum, ambele tari evolueaza mult sub media europeana de 50, dupa cum arata un studiu efectuat de OCDE, relateaza agentia Bloomberg.

Economie ravasita

La fel ca si gradul ridicat de indatorare, lipsa de productivitate poate da peste cap orice economie.

Laolalta cu scaderea investitiilor si imbatranirea populatiei, lipsa productivitatii muncii este unul dintre cele trei elemente structurale care duc la recesiune, conform economistilor Alfa Bank, cea mai mare institutie privata de credit din Rusia.

Conform estimarii facute de acestia, potentialul de crestere economica in Rusia este cuprins intre 0,5% si 1%.

"Potentialul redus de crestere economica pare sa fie generat de factori fundamentali si nu de politica economica.

Slaba productivitate, ca si cifrele demografice negative au fost substituite partial cu un numar mai mare de ore lucrate", remarca Natalia Orlova, economist in cadrul Alfa Bank.

In termeni de numar de ore lucrate, media in Rusia este de 1982 de ore, imediat sub cea inregistrata in Grecia, unde elenii lucreaza 2034 de ore pe an, arata ultimul studiu al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica.

Chiar si asa, acest fenomen nu se dovedeste de mare ajutor pentru economia rusa.

Ultimul raport FMI, de la inceputul lunii, arata ca Rusia nu va inregistra o revenire economica nici anul viitor, dupa ce, oricum, anul acesta este asteptata o contractie de 3,4 procente.

Prognoza de crestere economica in termeni medii a economiei din Rusia este de 1,5% pe an.

In primele doua mandate prezidentiale ale lui Vladimir Putin (2000-2008), perioada care a coincis cu o explozie a pretului petrolului, cresterea economica raportata de statisticienii de la Moscova a fost de 7%.

Reforme structurale

"Cresterea ritmului de implementare a reformelor structurale reprezinta cheia pentru ridicarea potentialului de crestere economica in Rusia", au apreciat expertii fondului in raport.

In schimb, analistii Alfa Bank se tem de o influenta negativa data de lipsa tehnologiilor moderne, tinute deoparte de Rusia dupa aplicarea sanctiunilor economice.

"Nu e intrevede nicio cale prin care efectul negativ dat de factorii externi poate fi compensat prin surse interne", apreciaza Orlova, care vede acest efect intinzandu-se pana in 2018.

Acest lucru va influenta si randamentul capitalului din industria manufacturiera la 20 de ani, de la 17, in cadrul industriei metalurgice si la 22 de ani, de la 18, in industria petrochimica.

FMI a estimat initial ca impunerea sanctiunilor economice pentru amestecul Moscovei in criza din Ucraina va cantari intre 1 si 1,5% in PIB-ul Rusiei.

O noua evaluare a aratat ca prelungirea acestora poate reduce PIB-ul tarii cu 9% in termen mediu, pe masura ce lipsa capitalului si transferul redus de tehnologie a scazut deja productivitatea muncii in Rusia.

#productivitate munca Rusia, #ore munca Rusia, #potential crestere economica Rusia, #raport ocde , #Europa