Inflatia din zona euro a ajuns la 1,4% in mai

Vineri, 31 Mai 2013, ora 12:57
1280 citiri
Inflatia din zona euro a ajuns la 1,4% in mai

Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut in luna mai pana la 1,4%, de la nivelul de 1,2% inregistrat in luna aprilie (cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna februarie 2010), conform unei estimari preliminare publicate, vineri, de Oficiul european de statistica (Eurostat).

Este pentru prima data in acest an cand rata inflatiei in zona euro a crescut comparativ cu luna precedenta. In pofida cresterii din luna mai, inflatia in zona euro este in continuare sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana, care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.

Cifrele preliminare publicate de Eurostat arata ca majorarea preturilor la alimente, bauturi si tigari a fost principalul motiv care a stat in spatele cresterii inflatiei in luna mai.

Eurostat va da publicitatii pe 14 iunie a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza.

In luna aprilie 2013, Romania a inregistrat a cea mai mare rata anuala a inflatiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 4,4%, in conditiile in care a fost singura tara in care rata anuala a inflatiei a ramas la acelasi nivel in luna aprilie comparativ cu luna martie. In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in luna aprilie pana la 1,4% de la 1,9% in luna martie, in timp ce in zona euro rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,2% de la 1,4% in luna martie.

#inflatie zona euro 2013, #crestere preturi alimente Europa , #Europa