Iran ar putea opri, saptamana viitoare, petrolul catre UE

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 13:48
1417 citiri
Iran ar putea opri, saptamana viitoare, petrolul catre UE
Ramanem fara petrol iranian

O lege care urmeaza a fi dezbatuta in parlamentul iranian, duminica, ar putea avea ca efect sistarea exporturilor de petrol catre Uniunea Europeana (UE) incepand cu saptamana viitoare.

"Duminica, parlamentul va trebui sa aprobe o ordonanta de "dubla urgenta" care prevede oprirea exporturilor de petrol iranian catre Europa, incepand cu saptamana viitoare", a declarat Hossein Ibrahimi, vicepresedinte al comitetului parlamentar pentru securitate nationala si politica externa, citat de Reuters.com.

Masura iraniana vine dupa ce UE a impus un embargo asupra petrolului iranian pentru a convinge statul sa renunte la programul nuclear.

UE a cumparat 18% din petrolul iranian, in prima jumatate a anului trecut, fiind al doilea cel mai mare client al statului, dupa China.

"Daca se ajunge la concluzia ca exporturile de petrol catre Europa trebuie sistate, parlamentul nu va intarzia niciun moment in aprobarea motiunii", a declarat Moayed Hosseini-Sadr, membru al comitetului de urgente din cadrul parlamentului.

#petrol iran, #europa iran embargo petrol, #mari producatori petrol , #Europa