Jaques Delors: Euro, defect inca de la inceput

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 12:08
1574 citiri
Jaques Delors: Euro, defect inca de la inceput
Foto: Jaques Delors/ SURSA: The Daily Telegraph

Euro a fost construit defectuos, inca de la inceput, sustine Jaques Delors, fostul sef al Comisiei Europene intre 1985 si 1995 si unul dintre principalii arhitecti ai monedei unice europene. Declaratiile sale vin intr-un context dominat de semne de intrebare privind viabilitatea zonei euro.

Lipsa unor puteri centralizate care sa coordoneze politicile economce au permis unor membri sa acumuleze o datorie nesustenabila, sustine Jaques Delors.

In interviul acordat publicatiei The Daily Telegraph, Delors declara ca aceasta criza a datoriilor nu a aparut doar din cauza monedei unice in sine, ci din cauza "unor greseli de executare" din partea liderilor politici care au supravegheat lansarea sa.

"Ministrii de finante nu au vrut sa vada diferite scenarii dezagreabile cu care ar fi putut fi fortati sa se confrunte", a explicat Delors.

Jaques Delors este de parere ca toate tarile europene trebuie sa imparta vina pentru criza datoriilor, care a dus la temerile ca euro nu va putea supravietui.

"Fiecare ar trebui sa isi analizeze constiinta", spune el.

Vorbind despre tarile care au obiectat in privinta ideii de tari membre euro, precum britanicii, Delors crede ca argumentul lor este adevarat: moneda nu poate functiona fara un stat.

Reactia generatiilor actuale de lideri europeni a fost, insa, prea putin consistenta si tardiva, spune el.

Acesta subliniaza o tendinta actuala formata diin incapatanerea germanilor asupra ideii de control monetar si absenta unei viziuni clare din partea celorlalte tari.

Comentariile vin inaintea unei saptamani critice pentru zona euro, potrivit BBC.

Cancelarul german, Angela Merkel, declara vineri ca Europa pune la cale stabilirea unei uniuni fiscale, intr-un efort de a impune disciplina bugetara a membrilor. In acest sens, Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, au cerut schimbari ale tratatului de la baza Uniunii Europene.

Cei doi urmeaza sa se intalneasca luni pentru a se pune de acord in privinta propnerilor comune pe care le vor prezenta liderilor europeni, saptamana viitoare.

#euro defect, #Jaques Delors euro, #greseli euro , #Europa