Jihadistii europeni din Orientul Mijlociu se intorc acasa: Germania, in stare de alerta. Se pregatesc Danemarca, Suedia, Franta, Belgia si Rusia

Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 12:27
9224 citiri
Jihadistii europeni din Orientul Mijlociu se intorc acasa: Germania, in stare de alerta. Se pregatesc Danemarca, Suedia, Franta, Belgia si Rusia
Foto: Wikimedia

Pierderile teritoriale suferite de gruparea terorista Statul Islamic in Irak si Siria ar putea insemna revenirea in tarile natale a unor luptatori jihadisti recrutati din randul populatiei europene.

Politia germana a demarat o serie de raiduri in cinci regiuni distincte ale tarii, iar expertii in securitate se asteapta ca masura sa fie urmata si de fortele de securitate din Danemarca, Suedia, Franta, Belgia si Rusia, informeaza IB Times.

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta ziarului Die Welt, comisarul european pentru Securitate, Julian King, a avertizat asupra riscului revenirii jihadistilor europeni de pe frontul din Orientul Mijlociu.

Vestea este una alarmanta, in contextul in care seria de atentate derulate de gruparea ISIL in Europa de Vest, in special in Franta si Belgia, a lasat un lung sir de victime in urma.

Chiar daca oficialii europeni nu se asteapta la un exod in masa al teroristilor recrutati din tarile Europei, "pana si un numar mic al acestora va reprezenta o amenintare serioasa", a explicat comisarul european pentru Securitate.

Conform statisticii din 2015 a Centrului International pentru Studierea Radicalizarii si Violentei Politice, Belgia conduce in topul tarilor cu cel mai mare numar de jihadisti raportat la milionul de locuitori.

Astfel, cu 520 de luptatori jihadisti identificati oficial, belgienii au cate 46 de teroristi la milionul de locuitori.

Pe locul doi, conform aceluiasi criteriu, figureaza Suedia, cu un total de 250-300 de adepti ai gruparii teroriste banuiti a lupta sub steagul ISIL in Irak si Siria.

Pozitia a treia este detinuta de Danemarca, iar locul patru este ocupat de Franta, unde raportul este de 18 luptatori jihadisti la 1.000.000 de locuitori.

Raportat la populatia totala a Frantei, numarul teroristilor din Hexagon care ar putea reveni acasa este cel mai mare din Vestul Europei, cu 1.600 de jihadisti plecati la lupta, fiind depasita la nivel de continent doar de numarul celor din Rusia, 2.700.

#amenintare terorista Europa, #atentate ISIL, #adepti Stat Islamic Europa , #Europa