Juncker pune conditii in divortul de UK: Mai intai stabilim cum ne despartim

Miercuri, 30 August 2017, ora 12:01
4226 citiri
Juncker pune conditii in divortul de UK: Mai intai stabilim cum ne despartim
Foto: Kremlin

Presedintele Comisiei Europene i-a avertizat pe negociatorii Marii Britanii ca nu vor putea sa discute despre viitorul relatiei cu blocul comunitar pana nu sunt stabilite conditiile despartirii de Uniunea Europeana.

"Trebuie sa fie foarte clar ca nu vom discuta conditiile unei viitoare relatii cu Marea Britanie pana cand chestiunile legate de separare nu vor fi stabilite", a precizat Juncker, citat de Hurriyet Daily News.

Saptamana aceasta, negociatorii Londrei si reprezentantii Bruxellesului au deschis a treia runda de negocieri pe tema Brexit, dar presedintele CE se declara nesatisfacut de propunerile inaintate de britanici.

"Am citit cu atentie pozitia exprimata de guvernul Marii Britanii, dar niciuna dintre propuneri nu m-a satisfacut, asa ca raman enorm de multe chestiuni care inca isi cauta rezolvarea", a precizat Jean Claude Juncker, in cadrul unei intalniri cu diplomatii acreditati la Bruxelles.

David Davis, negociatorul-sef al Marii Britanii, recunoaste ca discutiile vor trebui purtate sub semnul "flexibilitatii si al imaginatiei", chiar daca lista de propuneri inaintata partenerilor europeni este "rezultaul unei muncii asidue si a unei gandiri detaliate din ultimele 12 luni".

Cu toate acestea, reprezentantii UE asezati la masa discutiilor, incepand cu negociatorul-sef Michel Barnier, insista ca Londra sa faca dovada unui progres real in privinta punctelor celor mai fierbinti din agenda: drepturile cetatenilor europeni stabiliti in Regatul Unit, chestiunea granitei dintre Irlanda si Irlanda de Nord, ca si factura pe care Marea Britanie trebuie sa o achite dupa iesirea din blocul comunitar.

Un raport privind evolutia negocierilor Brexit ar trebui sa fie prezentat in luna octombrie de catre reprezentantii UE, dar se pare ca termenul ar putea fi amanat pana la sfarsitul acestui an, in contextul in care distanta inregistrata intre pozitiile celor doua tabere nu da semne sa se reduca.

Piata muncii din Regatul Unit incepe sa resimta efectele deciziei de iesire din UE, nesiguranta statutului muncitorilor din tarile europene facandu-i pe acestia sa revina in tarile de origine sau sa caute alte slujbe pe continent.

Serviciile financiare si sectorul industrial par pentru moment cele mai afectate de pierderea angajatilor proveniti din alte tari membre UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brexit, #negocieri Brexit, #piata muncii Marea Britanie, #jean claude juncker, #raport negocieri Brexit , #Europa