Liderii europeni au ajuns la un acord. Vezi ce contine pactul fiscal

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 18:07
2482 citiri
Liderii europeni au ajuns la un acord. Vezi ce contine pactul fiscal
Prevederile pactului fiscal

Liderii a 23 de state au stabilit un nou acord inter-guvernamental, menit sa puna in functiune un nou pact fiscal. In linii mari, acesta presupune o disciplina fiscala mai mare si un control atent al bugetelor nationale. Marea Britanie s-a opus, insa, acordului.

Intr-un acord publicat pe site-ul Consiliului European, se arata "hotararea liderilor europeni de a depasi dificultatile actuale" si faptul ca acestia au stabilit, vineri, "asupra unui nou pact fiscal si asupra unei coordonari semnificativ mai intense a politicilor economice".

O constructie consolidata pentru uniunea monetara

- liderii europeni isi iau angajamentul ca reformele de politica economica, planificate de statele member din zona euro vor fi dezbatute la nivelul zonei euro

- Guvernanta zonei euro va fi consolidata si se vor organiza summit-uri cu regularitate, cel putin de doua ori pe an.

- Deficitele excessive din statele zonei euro vor fi corectate, iar tarile care se confrunta cu instabilitate financiara vor primi asistenta si evaluarea proiectelor de planuri bugetare

Prevederile pactului fiscal

1. o noua regula fiscala va fi instituita:

- bugetele generale ale guvernelor trebuie sa fie echilibrate sau in surplus

- regula va fi introdusa in sistemele juridice nationale

- statele membre cu un deficit excesiv se angajeaza sa prezinte Comisiei Europene o strategie care sa vizeze corectarea deficitelor in exces

Resuscitarea zonei euro

- Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) va primi mai multe fonduri

- Tratatul privind Mecanismul European de Stabilitate va fi viabil, incepand cu luna iulie 2012

- FESF se va implica active in finantarea programelor aflate in desfasurare

- In luna martie 2012 va fi reevaluata capacitatea totala, atata a Fondului cat si a Mecanismului

- Liderii europeni promit ca vor accelera platile de capital in asa fel incat sa mentina un raport de cel putin 15% intre capitalul varsat si suma restanta din emisiunile MES si sa asiguram o capacitate de creditare combinata efectiva de 500 de miliarde euro

- Statele membre din zona euro si alte state membre vor examina si confirma in termen de 10 zile furnizarea de resurse suplimentare pentru FMI de pana la 200 de miliarde euro (270 de miliarde dolari sub forma unor imprumuturi bilaterale, pentru a asigura faptul ca FMI dispune de resurse adecvate pentru a aborda criza.

Consolidarea instrumentelor de stabilizare

- Reformele pe termen mai lung trebuie combinate cu o actiune imediata pentru a se aborda in forta tensiunile existente in prezent pe piata.

- Se va pune rapid in practica efectul de parghie al Fondului European de Stabilitate Financiara, prin intermediul celor doua optiuni concrete convenite de Eurogrup la 29 noiembrie.

Premierul britanic, David Cameron, a precizat ca Marea Britanie nu este avantajata de aceste prevederi si ca ""daca nu poti obtine siguranta in interiorul Tratatului, este mai bine sa ramai afara".

"Tarile care au ramas pe dinafara au fost Ungaria si Marea Britanie, iar tarile care trebuie sa isi consulte parlamentele sunt Cehia si Suedia. Toate celelalte au dorit sa se alature tratatului inter-guvernamental", a punctat presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prevederi pact fiscal, #prevederi pact summit UE, #prevederi summit UE , #Europa