NATO vrea sa trimita patru batalioane in Europa de Est: Aliatii au nevoie de intariri

Marti, 03 Mai 2016, ora 12:40
4625 citiri
NATO vrea sa trimita patru batalioane in Europa de Est: Aliatii au nevoie de intariri
Foto: Wikimedia

Secretarul Apararii din Statele Unite, Ashton Carter, a anuntat ca Alianta Nord-Atlantica ia in considerare trimiterea, prin rotatie, a patru batalioane de soldati in tarile din Europa de Est.

Estonia, Letonia, Lituania si Polonia ar putea beneficia de sprijinul trupelor americane, in urma apelului facut de guvernele celor patru tari NATO in fata pericolului reprezentat de Rusia, anunta IB Times.

Oficialul de la Washington a admis ca NATO analizeaza foarte serios cresterea numarului de militari in regiunea baltica, ca urmare a riscului de securitate reprezentat de Rusia dupa anexarea Crimeii in martie 2014.

Conform Wall Street Journal, in cele patru tari din estul Europei ar urma sa ajunga astfel 4.000 de militari americani.

"Este o optiune care a fost luata in calcul. Suntem implicati in aceste decizii, dar nu vreau sa fiu eu cel care iese pe scena pentru a le face publice", a precizat secretarul Apararii din SUA, refuzand sa dea mai multe detalii despre variantele analizate de conducerea NATO.

Oficialii americani au declarat ca scopul misiunilor NATO in Europa este de a incuraja aliatii de pe continent in fata miscarilor agresive ale Moscovei din ultimii doi ani.

La inceputul acestui an, Statele Unite au anuntat ca vor creste cu 400% bugetul alocat operatiunilor militare din Europa, ca urmare a pericolului reprezentat de Rusia.

De asemenea, o brigada de tancuri va fi cantonata in Europa de Est, pentru a contracara riscul unui atac fulger din partea Rusiei in fostele tari sovietice, devenite intre timp parte a spatiului euro-atlantic.

Carter se afla in aceasta perioada in Germania, acolo unde asista la inlocuirea comandantului fortelor americane din Europa, gen. Philip Breedlove, cu gen. Curtis Scaparrotti, care vine de la comanda trupelor SUA detasate in Peninsula Coreeana.

In momentul investirii in functie, Scaparrotti a precizat in fata Congresului american ca "atitudinea Moscovei sfideaza ordinea internationala, incalcand adesea legislatia in vigoare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tryupe NATO Europa, #batalioane NATO Europa de Est, #risc securitate UE, #amenintare Rusia , #Europa