Orient Express: De la traseu de lux la cea mai sigura ruta pentru refugiati

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 10:55
3084 citiri
Orient Express: De la traseu de lux la cea mai sigura ruta pentru refugiati
Foto: Wikimedia

Fostul traseu feroviar de lux care asigura legatura intre Europa centrala, Balcani si vechiul Constantinopol a ajuns una dintre rutele de transport preferate de refugiatii care se indreapta spre continent.

Trenul nu mai are nimic din aerul opulent de acum un secol, in schimb este privit ca un tren al sperantei de miile de refugiati veniti din Siria si Irak pe pamant turcesc, arata agentia Sputnik.

Legenda se schimba

In 1883, data la care a fost efectuata prima calatorie cu trenul Orient Express, garnitura era destinata claselor superioare de calatori europeni.

Dupa doar 6 ani ajunsese sa lege marile capitale ale Europei de zonele din estul continentului si de Istanbul. Garnitura pleca din Paris si asigura legaturi cu Londra, Munchen, Viena, Belgrad si Istanbul.

Ultima calatorie a legendarului tren a fost efectuata in 2009, pe ruta Strasbourg-Viena, dar traditia a fost continuata de compania Venice Simplon-Orient-Express, care asigura o legatura directa intre Londra si Venetia.

Traseul vechi al tenului Orient Express nu mai este rezervat acum protipendadei de pe continent, ci miilor de refugiati care iau cu asalt garniturile feroviare care traverseaza zona Peninsula Balcanica.

Ruta mai sigura

Pentru multi refugiati, calea terestra de acces in Europa pare acum mai sigura dupa ce traversarea Marii Mediterane a facut aproape 2800 de victime numai in acest an.

Insa, chiar si pe pamant sigur, drumurile sunt intesate de ghizi care ii storc de bani pe refugiati, asa ca traseul pe calea ferata prin Grecia, Macedonia si Serbia pare mai sigur decat o calatorie de-a lungul soselelor.

Nu mai vorbim ca un tren te poate transporta chiar mai repede catre garile din Budapesta si Viena, puncte intermediare in periplul imigrantilor plecati in cautarea visului european.

Zeci de mii de refugiati sunt intalniti zilnic pe rambleul cailor ferate care strabat aceste tari, in incercarea de a descoperi trenul potrivit de care sa se agate in drumul spre vest.

La Gevgelija, o gara aflata in apropirerea granitei dintre Macedonia si Grecia, Mahmud, un refugiat sirian, recunoaste ca si-a ales acest ruta in urma cu mai bine de o luna, moment in care a si inceput caltoria sa spre Europa.

"Am ales sa calatoresc prin Macedonia si Serbia pentru ca mi s-a parut o ruta mai sigura decat cea prin Bulgaria si Romania", spune acesta.

Este completat de Adam Elhadad, un alt refugiat plecat in cautarea Europei. "In Siria sunt oameni periculosi. Acolo se moare in fiecare zi.

In tari precum Serbia sau Germania lumea este foarte draguta cu noi si incearca sa ne ajute", explica acesta optiunea care l-a manat pe acest traseu.

Ca sa poata efectua aceasta calatorie, familia lui Elhadad a vandut tot ce detinea in Siria in speranta ca banii le vor ajunge macar pentru drumul pana in Germania.

#criza imigranti, #traseu refugiati Europa, #Orient Express, #ruta migratie UE , #Europa